Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Kompetent analys ger framgång

Publicerad: 2 maj 2018, 04:00

Hans-Åke Palmgren, bostadsanalytiker på Boverket.

Foto: Boverket

Fem frågor till Hans-Åke Palmgren, bostadsanalytiker på Boverket.


Vilka framgångsfaktorer ser du i kommuner som bygger mycket?

– Att det finns ett engagemang och en viljeinriktning från det politiska ledarskapet att driva bostadsfrågan i hela kommunala organisationen. Att kommunen gör en kompetent analys där man beskriver behov och analyserar efterfrågan och involverar potentiella byggherrar för att utbyta kunskap, om behov och målsättningar.

Vad gör att det lossnar mer i vissa kommuner?

– Att det ”lossnar” kan nog ibland bero på att behoven blir mer uppenbara, som i anslutning till den kraftiga ökningen av nyanlända. En snabbt ökande befolkning och en stark utveckling i samhällsekonomin ger avtryck i indikatorer som bostadspriser och outhyrda hyresbostäder. Även de statliga stöden kan vara incitament.

LÄS MER: Styret spelar ingen större roll

Vilka hinder brukar ni se i de kommuner som inte bygger mycket?

– Det handlar ofta om produktionspriser, eller finansiering, i högre grad gäller detta på marknader med låga marknadsvärden. På orter med stark bostadsmarknad kan de främsta hindren exempelvis vara kopplade till planprocess. Brist på detaljplaner på attraktiv mark förkommer generellt.

Tycker du att det byggs mycket i ”rätt” kommuner?

– I 2017 års bostadsmarknadsenkät angav 255 kommuner (nära 90 procent) att man hade underskott på bostäder. Slutsatsen att väl det behöver tillkomma – eller frigöras – bostäder i nästan hela landet. Den snabba ökningen av bostadsbyggandet kan dock i enskilda kommuner möjligen medföra att det kommer ut fler färdigställda bostäder än vad marknaden hinner absorbera, totalt sett eller i något segment. Ett jämnt flöde vore att föredra.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News