Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Mångsidig byggare vill ha full kontroll

Publicerad: 11 oktober 2012, 09:25

Hon målar, sätter plattor, snickrar och har våtrumscertifikat. Sedan fem och ett halvt år driver Emelie Lindeberg sitt företag Snikk bygg och entreprenad. När det andra Isabellestipendiet nu delas ut till en kvinna som är hantverkare är det hon som får det.


Emelie Lindeberg konstaterar att en del människor hellre vill ha en man som hantverkare.

– De kunderna kontaktar ju inte mig. Det är aldrig någon som säger ”Åh, är du tjej?”, för det vet de ju och det är därför de väljer mig. De v­ill testa något nytt.

Hon är också ”kontrollfreak”, hon vill att jobbet blir bra gjort. Och hon gillar att prata med kunderna om vad som ska göras.

– Jag älskar mitt jobb. Jag vill ha glöden i att komma till en kund, planera, förklara och känna att de litar på den lösning jag har tänkt ut.

I början av det här året fick hon ett jobb åt Skanska: Att ge två timmars hantverkshjälp till alla som flyttat in i ett nybyggt bostadshus.

– Det är bra att göra små jobb hos många, då är det många som pratar om en, säger hon och menar att det är bra för en småföretagare, det ger nya jobb.

Emelie Lindeberg vill aktivt få fler kvinnor till byggbranschen. När hon startade Snikk letade hon intensivt efter kvinnor som var rörmokare och plattsättare som hon kunde jobba med.

– Jag hittade flera som var anställda och uppmuntrade dem: ”Vad kul om ni startade eget, vad häftigt om vi kunde komma och säga ”här är vi”, säger hon.

Hon har också bloggat och hade hoppats gå ut i skolor och prata. Men hon har helt enkelt för mycket jobb. Men hon hoppas fortfarande.  

– Många tjejer vet inte vad de vill. De vill inte hålla på med media eller bli stylister. Min dröm är att någon mamma eller pappa skulle säga: ”Vår dotter ska välja gymnasium och hon tycker att du är häftig. Du kanske kan hjälpa henne.”

Hur känns det att få Isabellestipendiet?– Jag var helförvånad. Men jag är jätteglad att bli uppmärksammad för det jag gör, att de tycker att jag är bra. Det är inte många tjejer som har eget företag inom bygg, men nu med stipendiet hoppas jag att fler tycker att det här verkar häftigt.

KARIN THORSELL - karin@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News