Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Mobilia vinner Malmös byggpris

Publicerad: 22 augusti 2014, 11:47

Bild 1/5  Årets Skyltpris går till Stapelbäddsparken och Malmö stads gatukontor. Foto: Malmö stad

Foto: Malmö stad

Vinnare av Malmös stadsbyggnadspris 2014 är köpcentret Mobilia som genomgått en förvandling med både ombyggnation och nybyggnation. Juryn fastnade för omvandlingens helhetssyn.


Mobilias äldsta lokaler byggdes redan 1899 och innehöll då en textilfabrik. Efter att textilindustrin lämnade området flyttade butiker in i lokalerna på 1960- och 1970-talet. Nu har området genomgått en större förvandling. De gamla byggnaderna har bevarats samtidigt som området förtätats med nya lokaler och nya bostäder.

– Det är helhetssynen i omvandlingen av Mobilia som Kommittén för Stadsbyggnadspriset belönar. Man har med omsorg bevarat den äldre bebyggelsen och till denna adderat ny bebyggelse med lyhördhet för platsen. Området har fått nya funktioner och nytt innehåll, utan att områdets industrihistoriska betydelse gått förlorad, säger Carina Svensson, ordförande i Malmö stadsbyggnadsnämnd och i kommittén för Stadsbyggnadspriset.

Projektets byggherre är Atrium Ljungberg. Jais Arkitekter och Fojab Arkitekter är projektets arkitekter.

Övriga pristagare

Sedan 1982 delar Malmö stad årligen ut Stadsbyggnadspriset till nyproduktion, ombyggnad eller renovering av ett bostadshus eller en verksamhet som bidragit till att förbättra Malmös stadsmiljö. Dessutom uppmärksammas insatser för klimat- och hållbarhetsarbetet i Malmö genom Gröna Lansen-priset, nyproduktion eller ombyggnad av småhus genom Småhuspriset och skyltdesign genom Skyltpriset.

Klass Bostäder
Slussen 1 vid Slussplan med JM AB som byggherre i samarbete med White Arkitekter.

Årets Gröna Lans
Finn 1 i Hyllie med Roth Fastigheter som byggherre i samarbete med Carsten Andersson Arkitekter.

Årets Småhuspris
Signe 5 med ägarna Rikke Nygaard Nielsen och Joakim Glans som drivit projektet. Huset är ritat av Gert Wingårdh, Wingårdh Arkitekter.

Årets Skyltpris
Stapelbäddsparken och Malmö stads gatukontor, där lanskapsarkitekten Tobias Starck designat skylten.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.