Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Nima sätter fokus på hela kedjan i sin podcast

Publicerad: 23 oktober 2019, 14:54

Han sa upp sig från Veidekke och startade en podcast på chans. Snart firar civilingenjör Nima Assadi ett år med podden Hela kedjan. I veckan publicerades det 39:onde avsnittet med människorrättsjuristen Parul Sharma, ny ordförande i Greenpeace och ordförande i Samhällsbyggnadsektorns etiska råd.


Nima Assadi startade podden Hela kedjan i november förra året. Under året har podden bland annat gjort djupdykningar i bostadspolitik, produktivitet, logistik, fastighetsaffärer och machokulturen för att nämna några områden som Nima Assadi har tagit sig an.

– Jag hade sagt upp mig från Veidekke där jag hade arbetat i olika roller sedan min examen från KTH och tog hösten till att fundera över vad jag ville göra. Jag kände tidigt att jag verkligen brinner för samhällsbyggnad men att jag ville prova något nytt och podden är en del i detta, säger han., säger han.

Nima Assadi startade podcasten Hela kedjan i november 2018.

Foto: Podcasten Hela kedjan

En kedja aldrig starkare än sin svagaste länk

Namnet på podcasten – Hela kedjan –  syftar till den process som ligger bakom varje projekt.

– Om det är något jag har insett efter att ha jobbat tio år i branschen är att man alltid pratar om samverkan, och det tror jag på, men det gäller verkligen att alla i projektet är med. När alla delar i kedjan fungerar och alla arbetar tillsammans mot samma mål och har förståelse för vad varje länk gör, så kan det bli hur bra som helst, säger Nima Assadi.

Det är det han vill verka för med podden.

– Jag vill inte att Hela kedjan ska vara en ren byggpodd. Mitt mål är att fokus ska ligga på hela samhällsbyggnadskedjan och avsnitten ska både kunna vara nere på detaljnivå och mer översiktligt. Och så har det varit också om man ser till vilka gäster jag har bjudit in.

Nytt avsnitt varje vecka

I veckan sändes det 39:onde avsnittet som har fokus på mänskliga rättigheter och leverantörskedjan inom samhällsbyggnad.

– Det är ett tema som ligger nära vår vardag i samhällsbyggnadssektorn. Jag har suttit på första parkett och sett att det förekommer fusk i branschen. Det går inte att förneka. Att höra Parul Sharma säga att slaveriet aldrig har upphört, att det bara har gått från att vara kedjebundet till att vara kontraktsbundet, är väldigt starkt.

Det pratas ofta om att byggbranschen måste sänka sina kostnader.

– Men vi ska absolut inte göra det genom att göra avkall på arbetsmiljö, säkerhet och dumpa löner – detta ska överhuvudtaget inte vara ett alternativ. Om vi gör rätt saker i stället så tror jag att vi har hur stor potential som helst. Vi kan göra saker bättre inom varje del men om hela kedjan samverkar så ser jag inte ingen begränsning för hur bra det kan bli. Människor ska inte behöva utnyttjas för att vi ska få igång projekt, säger Nima Assadi.

Lyssna på programmet här: Hela kedjan – intervju med Parul Sharma 

Har du något favoritavsnitt hittills?

– För mig är det alla såklart. Men det som har haft flest lyssnare är ett avsnitt som gästades av Anders Wimmerstedt, produktionsdirektör på JM, som handlade om deras standardiserade arbetsmetoder.

De poddavsnitt som har handlat om bostäder och produktivitet, och som har legat nära det Nima Assadi själv har arbetat med, har varit lättare att producera, berättar han.

– Men de andra avsnitten som har teman som ligger lite längre ifrån det jag känner till har varit oerhört spännande och fantastiskt lärorika att jobba med.

Ett exempel på ett sådant tema är förra veckans avsnitt där Nima Assadi bjöd in två företrädare för It-företaget Knowit, som har gått från att ligga på Albrights röda lista över hur jämställda börsbolag är till toppen på den gröna listan på bara fem år.

– Det visar att det går att förändra och att det går att göra på ganska kort tid. Vi har samma utmaning i vår bransch.

Vill göra samhällsnytta

Att hitta uppslag till programmen har hittills inte varit några problem.

– Jag är fortfarande verksam i branschen. Jag försöker hålla örat mot rälsen och snabba upp saker och ting. Min styrka är att jag är ok på ganska många saker och har en förståelse för hur de hänger ihop och påverkar varandra. Och dessutom är jag intresserad av många olika saker.
Nu när podden har rullat varje vecka i ett år och får fler och fler lyssnare får jag in en del tips också, säger Nima Assadi.

Och den kunskaperna växer med podden.

– För mig personligen har det här varit en riktig utbildningsresa. Jag har träffat så många kunniga personer och fått sätta mig in i ämnen jag kanske inte visste så mycket om tidigare. Jag har ju intervjuat bostadsministern. Vem vågade tro det för ett år sedan! säger Nima Assadi.

Om Nima Assadi:

Namn: Nima Assadi

Utbildning: Civilingenjör från KTH.

Karriär: Har arbetat cirka tio år i byggbranschen, varav åtta år på Veidekke i olika roller inom bolagets bostadsaffär.

Gör: Arbetar som konsult inom verksamhetsutveckling och samhällsbyggnad, främst med inriktning på utveckling, produktivitet, uppföljning, VDC och projektledning, samt driver podcasten Hela kedjan som varje vecka bjuder in gäster till samtal om samhällsbyggnad och hur olika verksamhetsområden påverkar helheten och i slutänden samhällsnyttan.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.