Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Nu är Eshaq hemma hos betongen igen

Publicerad: 12 september 2019, 04:10

Tillvaron rämnade för betongarbetaren Eshaq Azimi när han utvisades till hemlandet Afghanistan. Nu är han tillbaka i Sverige och hos sin gamla arbetsgivare Dipart.


Det var under våren 2018 som Byggindustrin första gången träffade Eshaq Azimi på jobbet som betongarbetarlärling hos Dipart i Stockholm. Då hade han fått avslag på sin ansökan om arbetstillstånd och hotades därför av utvisning.

Det hela berodde på att Migrationsöverdomstolen skickade sitt avslag på hans asylansökan till fel mejladress, vilket ledde till att Eshaq inkom för sent med sin ansökan om arbetstillstånd.

På juldagen utvisades han till Afghanistan. Men det fanns en väg tillbaka. När Eshaq väl var utanför EU kunde Dipart ansöka om ett tvåårigt arbetstillstånd åt honom.

Sverige har ingen ambassad i Afghanistan, och därför behövde Eshaq ta sig till Iran för att få sitt arbetstillstånd. Efter en lång men relativt smidig resa till Teheran ringde Eshaq sin advokat och Diparts vd Jens Hoffman och berättade

att han hade kommit fram.

– Efter ett par veckor fick jag höra att jag hade fått mitt arbetstillstånd, och efter några veckor till kunde jag köpa biljett och ta mig till Sverige, säger Eshaq Azimi.

Hur kändes det när du var på väg tillbaka?

– Det var fantastiskt, en obeskrivlig känsla.

Den 3 mars var Eshaq tillbaka i Sverige. Han ansökte hos Skatteverket om ett nytt personnummer, och efter några dagar var han tillbaka på Dipart – och samma renoveringsprojekt söder om Stockholm som han arbetade med när

han tvingades lämna Sverige.

– Det är som om allt är som vanligt nu, säger Eshaq Azimi.

Eshaqs arbetstillstånd gäller i två år, och under den perioden måste han jobba på Dipart, därefter kan arbetstillståndet förlängas med ytterligare två år.

Efter det väntar uppehållstillstånd.

– Med uppehållstillståndet har man möjlighet att plugga och planera sin framtid, säger Eshaq Azimi.

Men den närmaste tiden vill han bara jobba på som vanligt och fokusera på livet i Sverige.

– Det är lättare att leva sitt liv när man slipper stressen från Migrationsverket

Relaterade artiklar

“Mötet mellan Eshaq och mig förändrade våra liv”

Eshaq kan få lämna Sverige efter mejlmiss

Efter mejlmissen – Eshaq nekas arbetstillstånd

Nu börjar Eshaqs väg tillbaka till Sverige

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.