Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Nya vd:n på Projektengagemang vill ta mer plats i debatten: ”Jag brinner för hållbarhet och ledarskapsfrågor”

Publicerad: 1 december 2020, 12:31

Helena Hed, ny vd och koncernchef i Projektengagemang.

Foto: Projektengagemang

På tisdagen tog Helena Hed över som vd och koncernchef i Projektengagemang Sweden. Uppdraget är tydligt, leverera lönsam tillväxt.


Ämnen i artikeln:

ProjektengagemangSweco

– Projektengagemang är ett bolag som utvecklats fint över lång tid. Vi befinner oss på en marknad där vår kompetens verkligen behövs, framför allt när det gäller att driva på för ökad digitalisering och hållbarhet, säger Helena Hed till Byggindustrin efter att ha fått frågan om vad det är som lockat hennea att ta jobbet. 

Helena Hed vann ledarskapspriset Guldhuset redan 2014. Hon har lång erfarenhet av miljö-, vatten- och infrastrukturmarknaden och har hela 19 år på Sweco bakom sig. De senaste två åren har hon varit vd för Swecos projektledare och varit en del av Swecos svenska ledningsgrupp.

– Under tiden på Sweco har jag lärt mig att bygga långsiktig lönsamhet, säger Helena Hed. 

Uppdraget hos Projektengagemang är att skapa lönsam tillväxt. Vägen dit stavas flexibilitet och kundnära relationer, enligt Helena Hed.

– Vi är små när det behövs, snabbfotade och kreativa. Samtidigt är vi stora när det krävs. Vi kan ta de häftigaste och mest prestigefulla uppdragen på ett sådant sätt att det kan göra skillnad, säger Helena Hed.

Läs även: Projektengagemang vinstvarnar – vd säger upp sig

Projektengagemang har i dag 1 000 medarbetare fördelade på 30 orter med tungvikt på storstadsområdena. Bolaget är Sveriges åttonde största teknikkonsult och hyser hela 250 arkitekter och projektledare utöver ingenjörer, installatörer och konstruktörer och specialister.

Teknikkonsulterna, framför allt arkitekterna, är en särskilt utsatt grupp när konjunkturen dalar och antalet nya projekt blir färre. Men Projektengagemang har klarat sig bra under coronaåret.

– Under de nio första månaderna gjorde vi ett resultat på 62 miljoner, det är en stark förbättring jämfört med föregående år. Jag tror det är en effekt av att vi är nära våra kunder och att vi har ett stort förtroende. Vi har också klarat av omställningen till att jobba hemifrån på ett bra sätt.

En del i strategin för att leverera lönsam tillväxt är att göra Projektengagemang känt för en större målgrupp.

Tänker du bygga varumärke genom att själv ta större plats i samhällsdebatten? 

– Ja, det tänker jag. Jag brinner för hållbarhet och ledarskapsfrågor och är gärna med och debatterar sådana frågor. 

Vad upptar din mesta arbetstid fram till årsskiftet? 

– Just nu handlar det om att vara ute hos kunder och medarbetare. Mitt fokus är att förstå verksamheten och att göra ett starkt resultat i fjärde kvartalet, säger Helena Hed.

Helena Hed efterträder Per Hedebäck som sa upp sig från vd-tjänsten hösten 2019.

Fler förändringar

Per-Arne Gustavsson har utsetts till ny styrelseordförande i Projektengagemang Sweden.

Foto: Projektengagemang

Per-Arne Gustavsson har utsetts till ny styrelseordförande i Projektengagemang Sweden. Han utsågs av en enig styrelse och efterträder därmed Per Göransson. Per-Arne Gustavsson grundade Projektengagemang 2006 och har sedan dess varit verksam som vd och Koncernchef i två olika perioder.

 

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@byggindustrin.se

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

ProjektengagemangSweco

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.