Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Nyanlända ska få jobb inom bygg

Publicerad: 27 mars 2015, 14:15

Riktad utbildning krävs för att nyanlända ska få jobb i byggbranschen.

Foto: Mattias de Frumerie

I eftermiddag träffar Mats Åkerlind och Ola Månsson från Sveriges Byggindustrier arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) för att prata om hur nyanlända flyktingar och invandrare kan komma snabbare i arbete.


– Vi vill träffa företrädare för branschen för att få veta vad de anser krävs för att vi ska lyckas skapa snabbspår till jobb för nyanlända, säger Natali Sial, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Många nyanlända är välutbildade och har erfarenhet i yrken där det råder brist i Sverige.

Byggbranschen är en sådan bransch där nyanlända skulle kunna få jobb med rätt utbildning och validering av tidigare kunskaper.

Mats Åkerlind, vice vd i Sveriges Byggindustrier, tycker att detta är en otroligt viktig och angelägen fråga och vill gärna ha en dialog med regeringen.

– Vi skulle vilja att Arbetsförmedlingen får ett speciellt uppdrag att jobba mot byggbranschen och att vår verksamhet Galaxen, tillsammans med arbetsförmedlingen, får ett ansvar för att förmedla jobb till personer med utländsk bakgrund, säger Mats Åkerlind.

Regeringen har höga ambitioner vad gäller byggandet i framtiden. Målet är 250 000 nya bostäder fram till 2020 och satsningar på infrastruktur. Det kommer att innebära mer jobb i byggsektorn samtidigt som branschen har höga pensionsavgångar framöver. Av de 320 000 personer som arbetar i byggbranschen i dag är 10–15 procent över 60 år.

Enligt Mats Åkerlind uppskattar Arbetsförmedlingen att det redan i dag finns ett hundratal nyanlända som redan i dag skulle kunna få jobb i byggbranschen med rätt stöd.

– Vi vill gärna ta vårt ansvar. Men det handlar också om att få in rätt kompetens. De nyanlända behöver få utbildning i byggsvenska, i arbetsmiljö och säkerhet och i vilka roller som finns på en svensk byggarbetsplats, så det behövs riktad och anpassad utbildning och en tydlig och enhetlig validering av kunskaper för dessa personer, säger Mats Åkerlind.

En tydligt nischad förmedlingsorganisation är också viktig.

– Där tror vi att Galaxen kan vara en viktig spelare, säger Mats Åkerlind.

Det här är det tredje inledande trepartssamtalet om nyanländas etablering på arbetsmarknaden som arbetsmarknadsministern har initierat. Inom kort följer även samtal med privat och offentlig tjänstesektor.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.