Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Nytänkare får dela på en miljon

Publicerad: 18 september 2020, 07:51

Vinnarna av Sigge Thernwalls pris 2020. Joakim Jeppsson, Georgia Destouni och Thomas Blanksvärd.

Foto: Foto: Joakim Ström

I går kväll delades Sigge Thernwalls pris. Tre vinnare som verkar för forskning och utveckling fick dela på 1 miljon kronor. Två av dem är anställda på Skanska.


Ämnen i artikeln:

Sigge Thernwalls Stora ByggprisRambollSkanskaLuleå tekniska universitetIVA

Sigge Thernwall var under många år anställd på Scandiaconsult, nuvarande Ramboll. Efter sin bortgång 1984 donerade han en stor del av sin kvarlåtenskap till en utvecklingsfond inom teknik. Priset på en miljon kronor delas nu ut vartannat år till branschpersoner som sticker ut. 

– Med hjälp smart teknik och ny kunskap bidrar pristagarna till ett effektivare och mer hållbart samhällsbyggande till nytta både för branschen och för samhällets invånare. Alla tre jobbar med innovationer som bidrar till ett bättre klimat, säger Åsa Söderström Winberg, ledamot i IVA och ordförande i priskommittén. 

Historierna bakom bolagens udda namn 

En av årets pristagare är Thomas Blanksvärd, biträdande professor i byggkonstruktion vid Luleå tekniska universitet och specialist på Skanska. Han får 250 000 kronor. 

– Att bli erkänd på detta sätt, likvärdig med tidigare framgångsrika pristagare, är värdefullt och energigivande. Den forskning och utveckling som bedrivits har målmedvetet genomförts på sådant sätt att resultaten ska komma samhället till gagn, säger Thomas Blanksvärd.

Ytterligare en Skanskamedarbetare, Joakim Jeppsson, som är teknisk doktor och FoU-chef på Skanska Sverige, får 250 000 kronor.

– Jag är förvånad och glad över att blivit nominerad för Sigge Thernvalls pris, att bli belönad för att ha Byggsveriges roligaste jobb är extraordinärt. Att få fungera som länken mellan forskning och praktik och att få jobba med allt ifrån byggfysik till automation är oerhört givandet. När arbetet sedan skapar bättre villkor för boende och kollegor så känns det bra, säger Joakim Jeppsson. 

Byggindustrin testar nya smittskyddsspelet 

Georgia Destouni, professor i hydrologi, hydrogeologi och vattenresurser vid Stockholms Universitet, får 500 000 kronor.

- Jag är mycket hedrad, glad och tacksam för priset. Det är ett fantastiskt erkännande av nyttan med vår forskning om hur anläggningar och byggd miljö interagerar med vattenresurser och relaterade klimatförhållanden, säger Georgia Destouni.

Läs juryns motiveringar:

Georgia Destouni tilldelas Sigge Thernwalls pris 2020 om 500 000 SEK för sitt genomslagskraftiga bidrag till vår kunskap om hur anläggningar och infrastruktur interagerar med vattenflöden och vattenkvalitet. Hennes världsledande forskning har påverkat vetenskap och teknik och lett till konkreta tillämpningar för klimatanpassning, vatten-, energi- och livsmedelssäkerhet samt förbättrad vattenkvalitet. Genom sin engagerade undervisning, handledning av unga forskare och uthålliga forskningskommunikation bidrar hon över disciplin- och sektorsgränser till fortsatt forskning och nyttiggörande både i Sverige och internationellt. 

 

Thomas Blanksvärd tilldelas Sigge Thernwalls pris 2020 om 250 000 SEK för sina stora insatser inom hållbart byggande, särskilt beträffande kompositförstärkning av betongkonstruktioner så att exempelvis broar kan utnyttjas med högre laster. Hans forskningsinsatser kring tillståndsbedömning av befintliga konstruktioner har ökat förståelsen för materialanvändning och reparationsintervall och gett konkreta resultat i form av längre livslängd i betongkonstruktioner, vilket är ett viktigt bidrag till lägre koldioxidutsläpp. I sina olika roller i näringslivet, som uppskattad lärare och genom en mängd vetenskapliga artiklar har han även bidragit till kunskapsspridning på bred front.

 

Joakim Jeppsson tilldelas Sigge Thernwalls pris 2020 om 250 000 SEK för sitt bidrag till en ökad vetenskaplig kompetens inom byggsektorn som stärkt svensk byggindustris konkurrensförmåga. Förutom egna forskningsinsatser inom säkerhetsfilosofi och riskhantering för bärande konstruktioner har han tagit initiativ till flera nationella forskningsprogram med industridoktorander kring teknik som ger avtryck på hållbarhet, effektivitet och förbättrad arbetsmiljö. Robotiserad tillverkning av armeringssystem för betongkonstruktioner direkt från BIM handlingar är ett exempel, där det tunga armeringsarbetet och flera led i processen elimineras. 

 

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.