Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Nytt forum ska förnya byggreglerna: ”Vi ska vara en samordnande kraft”

Publicerad: 1 oktober 2021, 08:20

Mårten Lindström projektledare för Samhällsbyggandets Regelforum.

Foto: Svensk Byggtjänst AB

Hej byggare, Mårten Lindström, berätta om ditt nya uppdrag!


Ämnen i artikeln:

SBUFByggherrarnaByggföretagen

– Jag är projektledare för Samhällsbyggandets Regelforum, ett initiativ som samlar hela sektorns aktörer i frågor runt standardisering och byggregler.

Vilka är ni som jobbar tillsammans?

– Samhällsbyggandets Regelforum har initierats av sex branschorganisationer (Byggföretagen, Byggherrarna, Byggmaterialindustrierna, Fastighetsägarna, Innovationsföretagen och Installatörsföretagen) tillsammans med IQ Samhällsbyggnad, Svensk Byggtjänst och SBUF, Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond. Jag jobbar med Anders Nilsson som biträdande projektledare (från IQ Samhällsbyggnad) och en styrgrupp med representanter från de initiativtagande organisationerna. Vi utökar successivt nätverket med kunniga personer som är aktiva i konkreta byggprojekt.

I praktiken, vad innebär Möjligheternas byggregler?

– Det innebär att Boverket tar fram ett förenklat och konsekvent regelverk, som bygger på funktionskrav. Det lägger ett större ansvar på sektorns aktörer att svara för en detaljutformning som uppfyller funktionskraven, och större möjligheter att tillämpa sina egna lösningar och erfarenheter. Detta ger incitament till ett snabbare och mer kostnadseffektivt byggande. Vi ska vara en samordnande kraft i detta.

Tisdag den femte oktober har ni ett lanseringsforum, vad hoppas ni uppnå med det?

– Vi hoppas att göra Samhällsbyggandets Regelforum mer känt. Efter start våren 2021 är vi i en uppbyggnadsfas. Vi bjuder också in till ökat engagemang från alla delar av sektorn. Vid tillämpningen av ett nytt regelverk ska man ta tillvara kompetens och erfarenheter som finns i många olika företag och organisationer.

Hur ser intresset ut?
– Jättebra, vi har över 160 anmälda och det finns ännu en chans att anmäla sig för den som inte sett inbjudan. Det gör du här. 

Anders Carlén

Chefredaktör

anders.carlen@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.