Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Nytt strejkvarsel riktat mot BI:s medlemsföretag

Publicerad: 12 maj 2010, 10:52

Trots att SEF efter ingånget avtal återkallat varsel mot EIO har SEF återigen varslat om sympatiåtgärder till stöd för HRF.


Det är nu tre dagar sedan Svenska Elektrikerförbundet (SEF) efter ingånget avtal återkallade sitt mycket omfattande varsel mot EIO, som skulle ha orsakat mycket betydande skador inom hela byggsektorn. I dag, 12 maj, har SEF återigen varslat om sympatiåtgärder till stöd för HRF innebärande strejk med verkan från och med den 24 maj klockan 7.00 vid fyra hotell under renovering/byggnation.

Den 11 maj varslade Elektrikerförbundet (SEF) om total arbetsnedläggelse (strejk) och blockad för arbete inom installationsavtalets område, som utförs av Elektriska Installatörsorganisationen EIO:s medlemsföretag, vid Hotell Park Inn och Comfort Hotel i Malmö samt Nobis Hotell och Stockholm Waterfront i Stockholm.

Sympativarslet utlöses den 19 maj kl 4.00 och innebär att från den 19 maj utförs inga elarbeten vid de nämnda hotellprojekten som är under renovering eller byggnation.

Mats Åkerlind, chef BI Arbetsmarknad och vvd för BI skriver i ett pressmeddelande från BI, Sveriges Byggindustrier:
"Det är anmärkningsvärt att vi haft en avtalsrörelse som resulterat i att Byggnads och BI i samförstånd och utan konflikt den 13 april enats om ett avtal som parterna står bakom. Därefter har SEF, för att skapa splittring, riktat in sig mot Byggnads och BI i ett mycket omfattande varsel som riskerade att lamslå större delen av Byggsverige. Detta varsel var dessutom så konstruerat att knappt några elektriker eller medlemmar i SEF skulle drabbas. Bara BI-företag och Byggnads medlemmar skulle stå utan meningsfylld sysselsättning med permittering som enda utväg. När SEF och EIO efter detta träffade en överrenskommelse kan man konstatera att utdelningen för en sådan massivt stridsåtgärd är relativt liten.

Bara tre dagar efter att SEF nu fått ett avtal går nu samma fackförening återigen ut mot BI:s medlemsföretag och Byggnads medlemmar. Nu i sympati för arbetstagare i Hotell- och restaurangnäringen som enbart drabbar pågående byggnationer på BI:s område.

Vad är värdet av våra kollektivavtal där parter lägger ner stort arbete på att komma överens när arbetsfreden så lättvindigt kan brytas?"

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News