Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Nytt uppdrag för sparkade NCC-chefen: ”Har valt min efterträdare med stor omsorg”

Publicerad: 21 maj 2021, 08:54

Flygvy över Drivelab Center, en del av Explore Arlandastad. Peter Wågström och Per Taube.

Montage: Annette Kongsmark / Arlandastad Group

Peter Wågström, som fick lämna vd-posten i NCC 2017, tar över ordförandeklubban i fastighetsbolaget Arlandastad som siktar på börsnotering till hösten. ”Börsnoteringen innebär en tempoökning av vår befintliga projektportfölj och en expansion i nya geografier”, säger Wågström.


Ämnen i artikeln:

NCCArlanda

Fastighetsbolaget Arlandastad Holding fattade på onsdagskvällen ett stämmobeslut om att börsnoteras i höst. Bolaget byter därmed namn till Arlandastad Group och utser även Peter Wågström, som 2017 fick sparken som vd på NCC efter flera svaga rapporter och aktieras på börsen, till ny styrelseordförande.  

LÄS MER: Därför fick Peter Wågström lämna NCC 

Nuvarande ordförande Per Taube uppger sig trots detta ha fullt förtroende för sin efterträdare. 

– Jag har grundat bolaget och kommer fortsatt att vara huvudägare, så jag har valt min efterträdare med stor omsorg. Peter har varit verksam i styrelsen i tre år, jag känner honom och hans kapacitet väl. Han är helt rätt för det här uppdraget, säger han till Fastighetsnytt. 

Styrelsen för Arlandastad Group består därmed av Peter Wågström, Per Taube, Leif West, Tomas Rudin, Peter Markborn och Björn Nilsson, samt nyvalda ledamöterna Maria Rankka och Sunniva Fallan Röd. 

– För mig är den här styrelsen ett dreamteam, säger Per Taube som räknar med att äga runt hälften av bolaget efter börsnoteringen. 

LÄS MER: Toppnamnet till kinesiska CRTG: ”Inget annat bolag har samma expertis” 

Peter Wågström har haft flera styrelseuppdrag efter sin tid på NCC, bland annat på börsnoterade Amasten, och ser nu fram emot att lyfta Arlandastad Group. 

– Nu kan vi med tillgång till en större kapitalmarknad bredda verksamheten till nya områden och projekt, säger han till Fastighetsnytt. 

Planerar ni att göra en nyemission och hur mycket pengar tar ni in i så fall?

– Ja, vi planerar för en nyemission, men har i dagsläget inte bestämt ett belopp.

Hur påverkar börsnoteringen era planer framåt?

– Det innebär tempoökning av vår befintliga projektportfölj i Arlandastad och en expansion för bolaget i nya geografier, säger Wågström.

Arlandastad Holding har sedan starten 2007 kontinuerligt förvärvat mark kring Arlanda med en projektportfölj om 30 miljarder kronor. 

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

NCCArlanda

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News