Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Odell vill ha friare hyra för ägarlägenheter

Publicerad: 21 juni 2010, 10:07

Under en pressträff tog Byggindustrin chansen att ställa några korta frågor till Mats Odell. Mest nöjd är han med att allmännyttan fråntagits sin hyresnormerande roll under mandatperioden.


Vilka blir de viktigaste frågorna under nästa mandatperiod?

– Det blir att se till att hushållens inkomster stöds av att sysselsättningen forstätter att öka. Det som driver utvecklingen i Sverige är hushållens konsumtion. Hushållen har fått ökade disponibla inkomster under krisen och de har råd att efterfråga bostäder, det är viktigt. Det är också viktigt att vi får en bättre fungerande bostadsmarknad och nu läggs förhoppningsvis grunden till det i trepartsöverenskommelsen om hyressättningen. Något annat som är viktigt är att kommunerna tar sig samman och faktiskt pressar både tidsramar och håller nere sina markpriser och att de planerar för bostadsbyggande.

Vilka reformer skulle du vilja genomföra?

– Att det ska gå att ha flera upplåtelseformer i samma byggnad. Ägarlägenheter ska kunna introduceras i befintliga fastigheter, då slipper du ombilda och skapa svaga bostadsrättsföreningar med väldigt många hyresgäster. Det är bättre att ha stabila bostadsföretag som successivt säljer lägenheter till de som verkligen vill äga sin lägenhet. Det kommer att innebära en stabilisering av den väldigt snabba genomflyttning som vi ser i ett flertal av miljonprogramsområdena.

Finns något som du är särskilt nöjd med från den gångna mandatperioden?

– Jag är väldigt nöjd med att vi lyckats träffa ett historiskt avtal om ett nytt hyresförhandlingssystem med Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och de allmännyttiga bostadsföretagen Sabo. Vi tar nu bort den hyresnormerande rollen. I och med det har vi avskaffat en reglering som har funnits sedan efter andra världskriget.

Vad kommer att förändras i och med det avtalet?

– En av målsättningarna är att det ska vara intressantare att bygga och förvalta hyresrätter långsiktigt. Vi ser redan att för första gången går inte hyresfastigheter till ombildning till bostadsrätter utan de säljs till långsiktiga investerare. Det blir ett sätt att hejda ombildningarna i till exempel Stockholms innerstad.

Vad kan man säga om utvecklingen för ägarlägenheter?

– Det har inte blivit så mycket ägarlägenheter och det beror på att det varit svårt att få till stånd en byggfelsförsäkring för dessa lägenheter. Bankerna har inte heller haft rutiner för den här upplåtelseformen. Det har funnits barnsjukdomar, men i stort sett är de här sakerna övervunna och jag tror att vi kommer att se en stor produktion av ägarlägenheter framöver. Internationellt sett är det en attraktiv boendeform att äga och hyra ut. Att vi inte haft ägarlägenheter i Sverige tidigare har bidragit till att vi har byggt hälften så lite bostäder som våra nordiska grannar.

Behöver regelverket för ägarlägenheter ändras?

– Det vi som kristdemokrater har lagt fram till vårt riksting i juli är att vi vill se en friare hyressättning i andrahandsuthyrning och att hälften av bostaden ska kunna hyras ut utan beskattning, precis som i Norge. Enligt Stockholms handelskammare skulle det betyda 55 000 nya bostadstillfällen i Stockholmsregionen om vi införde sådana regler.

Subventioner?

– Om man har ett ramanslag där den som kommer först till kvarn får subventioner är min tes att pengarna räcker till ganska få. Finns det då några som vill bygga utan subventioner? Min teori är att subventioner skulle bromsa upp den positiva utveckling som vi nu har. Subventioner driver upp produktionskostnaden, Sverige har byggproduktionskostnader som redan ligger 55 % över EU-genomsnittet. Subventioner är en del av problemet, inte en del av lösningen.

Du har flaggat för att bostadsfrågorna borde samlas på ett departement?

– Det finns i dag en fragmentisering av ansvaret för bostadsbyggandet som inte är bra i dag. Jag tror att det vore bra om de kunde samlas mer, men det är en fråga för nästa mandatperiod och de som ska bilda den regeringen.

Hur kommenterar du Sveriges Byggindustriers prognos för byggkonjunkturen?

– Situationen ser ljusare ut, byggbranschen har kunnat resa sig. Att det ska påbörjas 25 000 bostäder nästa år är en hygglig siffra om man ser till att vi har genomgått en finanskris. 2011 kommer i så fall att hamna på ungefär samma nivå som 2004 och det är inte så imponerande, men då ska man komma ihåg att 2004 var bättre än alla andra år sedan början av 1990-talet. Det som är värt att peka på är att 2004 års produktion understöddes av mycket kraftfulla statliga subventioner. Nu kan vi se att det kommer att byggas lika mycket utan subventioner.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.