Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag16.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggfolk

Ökande marginaler hos JM-koncernen

Publicerad: 12 Februari 2014, 12:31

”En fantastisk avslutning av 2013”, menade JM:s koncernchef Johan Skoglund när han presenterade bolagets helårsresultat vid en analysträff under onsdagen. Visserligen minskade intäkterna – från 13,1 till 12,6 miljarder kronor. Men rörelseresultat och marginal steg uppåt. Rörelsemarginalen landade på 12.5 procent och inom affärsområdet Bostad Stockholm blev marginalen imponerande 22,2 procent.


Den minskande omsättningen förklaras av färre byggstarter under de senaste åren, något som i sin tur delvis beror på sega planprocesser i Stockholm, och i slutändan har det också inneburit en lägre försäljningsvolym.

– Tittar man på den svenska marknaden så var 2013 ett stabilt år. Bostadsutvecklingen i Stockholm fick en fantastisk avslutning och här har våra medarbetare levererat långt utöver det förväntade. Sista kvartalet var marginalen i Stockholm 25,7 procent. Men i grund och botten har efterfrågan utvecklats positivt på samtliga av våra svenska marknader, säger Johan Skoglund.

Den här bilden, med en stabil utveckling på de tre storstadsregionernas brf-marknaden plus Uppsala, räknar JM ska stå sig under 2014. Däremot är det mer darrigt i de nordiska grannländerna. Norge är fortsatt ett osäkert kort (även om JM haft bra försäljning under januari i Oslo) och de danska och finska marknaderna ser fortsatt tuffa ut.

JM byggstartade 2 953 bostäder under 2013, varav 454 var hyresrätter och vårdbostäder – en minskning från 2012 då JM startade 3 163 bostäder. Vid årsskiftet hade JM en projektportfölj med 27 700 byggrätter.

– Vi lämnar ju inga prognoser, men så mycket kan jag säga att vi planerar att starta fler projekt under 2014. Men det förutsätter att planprocessen fungerar som den ska, säger Johan Skoglund.

Kundintresset ökar för yteffektiva lösningar med närhet till spårbunden kollektivtrafik. Det är också de mindre, yteffektiva lägenheterna i spannet 1–2 miljoner kronor som går snabbast att sälja. Större lägenheter med prislappar över 5 miljoner tar längre tid att bli av med.

– Avgörande är givetvis att hitta bra mark. Jag är inte orolig. Vi har en bra projektportfölj och det är extra viktigt när vi drabbas av planförseningar. Men vi märker också att det är fler aktörer på marknaden, större konkurrens. Detta blir tydligt för oss när det handlar om mindre projekt med 30–40 byggrätter. Då är konkurrensen tuff. När det gäller större, mer komplicerade projekt så är bilden en helt annan, säger Johan Skoglund.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.