Få hela storyn
Starta din prenumeration
Byggfolk
Publicerad: 8 September 2016, 10:32
Nya bostadspolitiska samtal kan vara på gång. Detta välkomnas av Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier. – Vi måste ha en bred, långsiktig lösning för att komma framåt, säger han.
I juni hoppade Allianspartierna av bostadssamtalen med regeringen. Synd, anser många bedömare, som menar att en blocköverskridande överenskommelse på bostadspolitikens område är nödvändigt för att Sverige ska klara av att lösa den rådande bostadskris och nå målet att bygga 700 000 nya bostäder fram till 2025.
Enligt uppgifter till Dagens industri för Allianspartierna nu egna bostadspolitiska samtal inom ramen för riksdagens civilutskott. Förhoppningen är att kunna presentera en gemensam bostadspolitisk motion den 5 oktober, enligt Dagens Industri.
Men Caroline Szyber (KD), ordförande i Civilutskottet, öppnar samtidigt för att det är läge att ”svälja prestigen” sätta sig i nya samtal med regeringen. Denna invit välkomnas av bostadsminister Peter Eriksson (MP). Till Dagens Industri säger han att han tror att det kan bli lättare att komma överens om allianspartierna har en gemensam linje. ”Området är väldigt politiserat” säger han.
Enligt Peter Eriksson är det viktigast att hitta en blocköverskridande överenskommelse som för skatteområdet. Både frågorna kring ränteavdragen långsiktigt och reavinstbeskattningen bör vara med, säger han till tidningen.
Den synen delas av Sveriges Byggindustriers näringspolitiske chef, Björn Wellhagen.
– Ja, jag tror att man måste hitta en bred överenskommelse kring skatteområdet och även kring hyressättningssystemet för att få till en del av de förändringar som krävs. Regeringens 22 punktsprogram är bra liksom alliansen 7 punkter, men kommer inte att medföra några större förändringar. Det behövs större grepp, så det är bra om Peter Eriksson nappar på den inviten, säger Björn Wellhagen.
Vänsterpartiet har inför budgetförhandlingarna med regeringen drivit frågan om en nedtrappning av räntebidragen. På torsdagen meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) dock att räntebidragen blir kvar i kommande budget.