Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggfolk

Östergötland på tidlön efter ja till medlarna

Publicerad: 4 April 2013, 13:33

Med drygt fem timmars försening och ovisshet in i det sista, fick medlartrion Bengt KÅ Johansson, Malte Eriksson och Leif Ohlson slutligen besked från Byggnads att deras hemställan till slut accepterades.


Därmed är samtliga allmänna villkor slutreglerade mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier för 2013.

Flera av årets svåraste frågor är nu avklarade eller så komer de tas om hand av gemensamma arbetsgrupper under året.

Exempel på det första är bland annat tvistehanteringen i Östergötland liksom att prestationslönenämnden kommer att vara kvar under 2013.

En arbetstidsförkortning på tre dagar ska avräknas från årets löneökningar. Löneökningarna ska nu slutförhandlas med iakttagande av det märke som parterna inom exportindustrin satte i den medlarledda uppgörelsen som blev klar vid lunchtid i tisdags.

Byggnads krav på huvudentreprenörsansvar omformuleras till en fråga om ordning och reda och ska beredas i en egen arbetsgrupp.

ID06-systemet får där en central roll. Man ska gemensamt vidareutveckla sina kontrollmetoder – vilka entreprenörer som finns på arbetsplatsen och vem som har beställt dessa arbeten. Både Byggnads och BI driver sedan tidigare kraven på fler myndighetskontroller, månadsvisa skatteinbetalningar på individnivå, närvaroliggare, oannonserade arbetsplatsbesök av myndigheterna liksom registrering av utländska företag hos Skatteverket.

– Det är helt enkelt en arbetsgrupp som ska hitta vägar hur vi ska få bort oseriösa parter i entreprenörskedjan, säger Ola Månsson, Sveriges Byggindustriers vd.

Både han och BI:s förhandlingschef Mats Åkerlind menar att årets avtalsrörelse präglats av osedvanlig hätsk retorik från Byggnads sida.

– Det kommer inte att bli lätt att bygga upp goda relationer. Mycket av det förtroendekapital som fanns mellan oss efter 2010 har raserats av Byggnads hätska retorik och ogrundade anklagelser, säger Mats Åkerlind.

I medlarbudet finns skrivningar om arbetsmiljösamverkan. Om parterna inte kommer överens är det Arbetsmiljöverket som fäller det slutliga avgörandet, något som liknar uppgiften för den opartiska prestationslönenämndens avgöranden när lönetvister hänskjuts dit. Den nämnden tillkom på medlarnas initiativ i fjol.

– Tittar man på det dryga dussintal avgörande de gjort hittills, så visar de att de nya lönesystem företagen föreslagit har varit i enlighet med Byggavtalet och därför fastställts, menar Mats Åkerlind.

Däremot har summorna i flertalet fall justerats av nämnden. Flertalet av nämndens tvister kommer just från det konfliktdrabbade Östergötland och de tre storföretagen Skanska, Peab och NCC. Medlarnas lösning är temporär och gäller från april till och med december. Den innebär att företagen betalar tidlön och medlarnas förhoppning är att detta ska kyla ner konflikten.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.