Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Plåtslagare – farligaste yrket

Publicerad: 12 april 2017, 06:13

När näringarna byggnadsplåtslageri, VVS, bygg- och anläggning, elinstallation, glasmästeri, maskinentreprenad och måleri jämförs blir det tydligt att plåtslagarna lever farligast. Detta om man räknar på antal olyckor per 1 000 personer.


Ämnen i artikeln:

byggolyckor

– En förklaring skulle kunna vara att skärskador är särskilt vanliga inom plåtslageri och många är benägna att anmäla dem, det går att få ersättning för missprydande ärr till exempel. Vi har traditionellt lagt mycket kraft på fallskydd och att använda säkerhetsutrustning. Vi jobbar även mer och mer med att lyfta fram vikten av att använda kläder som skyddar, men många anställda tycker att särskilt handskar är ett hinder när de ska arbeta. Vi försöker hitta sätt som ska få fler att använda dem, säger Han Eriksson, arbetsmiljöansvarig hos bransch- och arbetsgivarorganisationen Plåt och Ventföretagen.

Målarna är de som drabbas av minst antal olyckor. Däremot säger just dessa siffror inget om sjukdomar orsakade av arbetet, exempelvis belastningsskador eller sjukdomar orsakade kemiska ämnen.

Olyckor

Antal olyckor per 1 000 personer:

Byggnadsplåt­slageri: 13,6.

Ventilation: 11,9.

VVS: 11,2.

Bygg- och
anläggning: 10,7.

Elinstallation: 10,1.

Glasmästeri: 8,9.

Maskinentreprenad: 8,3.

Måleri: 7,8.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

byggolyckor

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.