Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

"Plåtslagare tvingas dumpa"

Publicerad: 1 juli 2009, 13:21

Dagens marknad är så tuff att många företag inom plåtslageri och ventilation tvingas dumpa sina priser. Det säger Gitte Leger, vd för Plåtslageriernas Riksförbund.


- Och när priserna dumpas pressas medarbetarna och kvalitén försämras, liksom arbetsmiljön. Därför hoppas jag att våra kunder inser att de måste betala vettiga priser för våra medlemmars arbete, säger Gitte Leger.

Vi möter Gitte Leger på Almedalsveckan på Gotland. Hennes organisation har närmare 1 000 medlemsföretag med sammanlagt omkring 5 500 anställda, motsvarande omkring hälften av alla verksamma inom branschen.

Samtidigt som marknaden är tuff och många företag tvingas arbeta utan kostnadstäckning är bristen på kompetenta plåtslagare ett växande problem.
- Utbildningen är fyra och ett halvt år. Därför måste vi arbeta aktivt för att unga ska välja detta yrke.

Gitte Leger säger att redan när en byggherre beställer ett projekt borde underentreprenörer inom plåtslageri och ventilation kopplas in i processen.
- På så vis skulle antalet ändringar som måste göras i efterhand minska. Vi skulle se minskat efterarbete och därmed minskade kostnader. Och ledarskapet inom byggsektorn är mycket viktigt för att få en förändring, säger Gitte Leger.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.