Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Rikshem byter vd: ”Ett naturligt skede”

Publicerad: 9 september 2019, 10:50

”När Rikshem ska ha ett större fokus på egenutvecklade projekt och förädling framöver så finns det andra personer på marknaden som har en starkare profil för det”, säger hon själv om saken till Byggindustrin.


Sophia Mattsson-Linnala slutar som vd på Riskhem, meddelade bolaget på måndagen.

Bo Magnusson, styrelseordförande för Rikshem, kommenterar beslutet i ett pressmeddelande.

– Styrelsen vill tacka Sophia för de insatser hon gjort som vd för Rikshem. Hon har lyckats med utmaningen att förändra bolaget från transaktionsintensivt med ett mycket stort fokus på tillväxt till ett företag som står väl rustat för framtiden med en stark grundplattform och en stabil förvaltningsorganisation. Rikshem har nu kommit till en punkt där det är rätt tid att ta in en ny vd, då verksamheten framöver behöver inriktas mer på att utveckla fastighetsbeståndet och arbeta aktivare med investeringsverksamheten, vilket skapar behov av ett mer affärsdrivet ledarskap.

Så här säger Sophia Mattsson-Linnala själv om saken i en intervju med Byggindustrin.

Varför slutar du och varför just nu?

– Vi har följt en affärsplan som har handlat om att gå ifrån att var att transaktionsintensivt företag till att bli ett företag med med starkare förvaltningsfokus. Under min tid har vi fått kontroll på de fastigheter vi har köpt och ägnat mycket arbete åt att se till att vi levererat de kvaliteter som företaget vill stå för. Nu har vi i princip kommit igenom det förändringsarbetet så förvaltningen står och går och går in i en fas då vi ska jobba mer med förädling av portföljen. När Rikshem ska ha ett större fokus på egenutvecklade projekt och förädling framöver så finns det andra personer på marknaden som har en starkare profil för det.

Var det frivilligt att gå just nu?

– Det ligger rätt i fas kan man säga. Det är ett naturligt skede.

Du gör din sista dag den 31 oktober 2019. Vad ska du göra sedan?

– Jag står till företagets förfogande under en sexmånadersperiod. Jag ska börja med att ta det lite lugnt och sedan får vi se. Jag är en människa som tycker om utmaningar och förändring. Det lär väl bli något sådant. Jag är tämligen värderingsstyrd och brinner för att det jag gör ska vara till nytta för samhället. Kanske får jag vara med och driva någonting nytt någon gång? Vad det än blir ska det innebära lite tuggmotstånd.

Vad har varit bäst med åren på Rikshem?

– Att veta att det arbete som vi lägger ner blir till nytta både för hyresgäster, samhället och ökar fastighetsvärdena samt att företaget har en prestigelös kultur, vilket jag velat behålla.

Rekryteringsprocessen av en ny vd på Rikshem startas omgående.

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.