Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggfolk

Ris och ros till Annedal

Publicerad: 4 september 2012, 07:56

Föreningen Kvinnors byggforum har delat ut ris och ros-priser på 13 bomässor sedan 1985 och nu har ni utsett mottagare av priset på Annedals bomässa i Stockholm. Vilka fick ris den här gången?


– Vi gav det till stadsbyggnadskontoret och exploateringskontoret för Stockholms stad, som ligger bakom stadsplaneringen. Men de får också del av ros-priset, säger Emilia Hallin, ordförande Kvinnors byggforum.Varför får de ris-priset?– Området är i strukturen väldigt homogent. Det är planerat för samma typ av familj med två vuxna och två barn, i samma samhällsklass, i samma del av livet. Det är få små lägenheter och inga seniorlägenheter. Priserna är också ganska höga. Även om det både finns hyres- och bostadsrätter kräver de höga inkomster. Vi önskar att det hade varit mer blandat. Man säger att det är planerat för att åka kollektivt, men den handel som finns runt området kräver att man har bil. Det finns heller inga arbetsplatser i området. För att skapa en socialt hållbar stadsdel tror vi att det måste finnas en bättre blandning.Stockholms exploateringskontor får vara med på ros-priset, vad ger ni det till? – Ros-priset får man för att man initierat och stått fast vid en stadsplan där bostadsgårdar, parker, gator och torg står i centrum. Vi ger det till fyra inblandade som kämpat på var sin kant: Tovatt arkitekter som gjort stadsplanen med mycket grönytor och centrala torg. Beställarna Exploateringskontoret och Bromma stadsdelsförvaltning som upprätthållit det vinnande planförslaget. Landsakapslaget som stått för gestaltningsprogram och utformningen och övertalat de andra att göra ännu mer.Läs hela motiveringen på kvinnorsbyggforum.org

KARIN THORSELL - karin@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.