Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Säkerhetsdagen uppmärksammas i hela landet

Publicerad: 27 april 2018, 11:27

Idag är det byggbranschens årliga säkerhetsdag. Ett av företagen som ordnade egna aktiviteter är Malmberggruppen i Skåne.


Ämnen i artikeln:

säkerhetsdagen

Den 28 april varje år är det Internationella arbetsmiljödagen, initierad av FN:s organisation för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor (ILO). Enligt dem dör 2,3 miljoner personer i världen varje år inom alla branscher på grund av arbetsplatsolyckor eller av att de drabbas av sjukdom kopplad till jobbet.

Byggbranschen i Sverige har valt att lägga sin egen säkerhetsdag samma dag och fokus i år ligger på riskerna med handverktyg. Förlorad kontroll över handverktygen är enligt Sveriges Byggindustrier (BI) den vanligaste orsaken till olycksfall inom bygg. Användning av tunga och vibrerande handverktyg innebär även en risk för belastnings- och vibrationsskador och kan även ge upphov till damm som kan leda till allvarliga lungsjukdomar.

– Arbetet med riskbaserat säkerhetstänk är jätteviktigt, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier.

Malmberggruppen, som är ett skånskt miljöteknikföretag inom biogas, geoenergi och vattenrening, är ett av branschföretagen som valt att uppmärksamma säkerhetsdagen genom en halvtimmes extra fokus under fredagens morgonmöte.

– Det är viktigt från ledningens sida att uppmärksamma den här dagen. Det är en chans att få tänka till lite extra kring de här frågorna, säger Sara Malmberg, koncernchef i Malmberggruppen.

Vad ville medarbetarna lyfta för frågor på mötet?

– Ergonomi och stress. Det är lätt att man inte stannar upp utan fokuserar helt och hållet på produktionen, säger Sara Malmberg.

Vad gäller handverktyg så har företaget redan en medvetenhet.

– Det är viktigt att jobba med mentorskap och lär upp de som är nya så att de inte bara slängs in i arbetsuppgifterna, säger hon.

Företaget har nyligen avslutat bygget av ett av landets största geoenergianläggningar i Jordbro.

– Vi som är små och medelstora företag kan få en hel del inspiration av de större företagens sätt att jobba. Det är inspirerande att ha fått jobba med några av dem och vi uppskattar att de ställer höga krav på säkerhet neråt i leden säger Sara Malmberg.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

säkerhetsdagen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.