Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Stina Lindéns mest minnesvärda projekt

Publicerad: 16 augusti 2019, 04:43

Stina Lindén har arbetat lång erfarenhet av att arbeta med restaurering och renovering av gamla hus. Det började 1989 på Reinhold Bygg. Sedan dess har hon hunnit arbeta hos de stora drakarna Peab, Skanska och NCC. Sedan i augusti i fjol är hon projektledare på M3 Bygg. Här listar hon fyra minnesvärda projekt.


Ämnen i artikeln:

NationalmuseumrestaureringM3 Bygg

1. Auktionsverket i Västertorn

- När vi skulle renovera kvarteret Västertorn på Riddarholmen upptäckte vi att golvet i det som en gång var auktionskammaren var alldeles gropigt. Här hade folk stått i många år och nött ner träet. Vi valde att vända på golvplanken och lyckades på så vis både få ett jämnt golv och bevara det gamla materialet, säger Stina Lindén.

2. Sparreska palatset och Kammarrätten på Riddarholmen

- Vi renoverade alla fönster på plats, totalt 2 000 bågar. Eftersom de var blyinfattade behövde vi göra en blysanering. Den fabrik som vi satte upp där var något i hästväg, säger Stina Lindén.

3. Nationalmuseum

- Vi fick en häger på besök i en av ljusgårdarna. Den lyckades ta sig in under natten och kunde inte ta sig ut eftersom den inte kunde lyfta från en så liten yta. Samtidigt pågick sprängningsarbeten, och vi tog till och med dit viltvårdare för att försöka få ut den stackaren, utan resultat. Men nästa dag var han borta. Han hade lyckats ta sig ut på egen hand under natten, säger Stina Lindén.

4. ”Långa raden” på Skeppsholmen

- Under min tid på Peab renoverade vi boställshusen Långa raden, på Skeppsholmen, som från början var byggda åt Karl XII:s drabanter och som nu skulle bli hotell. 1700-talsbyggnaderna har betydligt lägre takhöjd än ett normalt hotell i dag, så man behövde tänka till för att få in alla installationer. Under golvet i korridoren fanns en ficka där det var möjligt att gömma mycket av ledningarna, säger Stina Lindén.

Relaterade artiklar

Stina Lindéns mest minnesvärda projekt

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News