Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Strängbetong har ett gjutet koncept

Publicerad: 27 februari 2014, 23:00

Bild 1/2  Marie Nordqvist har under två års tid varit delaktig i att introducera Lean på Strängbetongs fabrik i Kungsör. Foto: Strängbetong

Foto: Strängbetong

Marie Nordqvist är fabrikschef på Strängbetong i Kungsör. Hon har under två års tid varit delaktig i att introducera Lean. "Vi ser stor skillnad både vad gäller kvalitet och olyckor", säger hon. Nu nomineras Strängbetongs arbete till Årets Leanbyggare 2014.


Ämnen i artikeln:

Årets Leanbyggare 2014Årets Leanbyggare 2014

Innan Marie Nordqvist kom till Strängbetong i Kungsör för sex år sedan arbetade hon på Volvo. Där fick hon erfarenhet från daglig styrning och har sedan dess jobbat för att få introducera Lean.

– Jag hade ett försprång från Volvo, sedan har det gällt att ta allt i lagom takt. Men jag visste att det skulle bli bra, jag har aldrig tvekat, säger hon.

Det som var viktigt i förändringsarbetet har varit att hela företaget skulle utbildas i att driva ett långsiktigt förbättringsarbete. Kunskapen skulle inte försvinna i och med att konsulten försvann.

– Detta är inte ett projekt utan ett sätt att arbeta, understryker Marie Nordqvist.

Strängbetong arbetade fram sju vägledande principer som alla nu arbetar efter. I en av dem ingår daglig styrning, där alla medarbetare träffar sin chef för ett möte varje morgon klockan sju. Därefter träffas alla chefer och klockan halv nio varje morgon träffar fabrikschefen, det vill säga Marie Nordqvist ledningsgruppen för att kunna fatta beslut.

– Det kan till exempel gälla kvalitetsproblem som måste åtgärdas eller omorganisation bland personalen om någon är sjuk, berättar hon.

Det har gått två år sedan fabriken tog de första stegen inom Lean.

– Det är först nu det börjat ge resultat. Ibland har det varit frustrerande, men huvudsaken är att det blir lite bättre varje dag. Vi är fortfarande inte i mål utan jobbar vidare med att förändra kulturen, främst att få alla engagerade i förändringsarbetet så att vi inte tappar någon, säger Marie Nordqvist.

Till att börja med undrade personalen hur de skulle hinna jobba när det var så mycket planering, möten och städning.

– Nu tycker de att allt flyter bättre. Det blir roligare att arbeta när saker och ting inte felar.

Några tydliga resultat hittills gäller säkerheten. Under de senaste två månaderna har bara tillbud, och inga olyckor rapporterats, vilket är ett trendbrott. Att medarbetare snubblade och vrickade fötterna var en vanligare typ av olycka förut.

– Genom bättre ordning och reda i fabriken slipper vi den typen av olyckor nu, säger Marie Nordqvist.

Hon fortsätter:

– Medarbetarna känner sig mer delaktiga. Förut tyckte de att de blev mer tillrättavisade när de rapporterade tillbud till exempel. Nu törs de lyfta problemen och hitta grundorsaken.

Ett annat framsteg är bättre förmåga att gjuta och leverera enligt plan, samt sänkta kostnader för kundernas klagomål. Tidigare försvann mellan 2 och 3 procent av omsättningen till att åtgärda brister i kvalitet. I dag är den siffran nere på 0,35 procent.

Strängbetong i korthet

■ Strängbetong har funnits i Kungsör i 50 år. På fabriken arbetar 120 medarbetare och på kontoret ett 30-tal personer på konstruktions- och marknadssidan.  
■ Fabriken i Kungsör ansökte och kom med i Produktionslyftet, ett nationellt program som initierats av Teknik­företagen och IF Metall. Syftet med Produktionslyftet är att höja produktivitet, konkurrenskraft och utvecklingsförmåga i svensk industri och därifrån har fabriken i Kungsör haft stöttning i snart två års tid.
■ Fabriken arbetar enligt sju vägledande principer som vaskats fram i arbetet med Lean. De handlar om att vara rädda om varandra, att undvika dubbelarbete och underlätta arbetet i nästkommande led, rätt ordning och struktur på arbetsprocessen, att säkerställa gjutning dagen innan, att ha arbetsinnehåll hela dagen, var sak på sin plats och att bli lite bättre varje dag.

Årets Leanbyggare i korthet

Årets Leanbyggare är byggsektorns egen utmärkelse för förändringsarbete enligt lean. Priset är ett samarbete mellan Lean Forum Bygg och tidningen Byggindustrin.

Årets Leanbyggare 2014 är utmärkelsens fjärde prisomgång. Tidigare vinnare är Lindbäcks Bygg, JM och Ytterbygg.

Här kan du läsa mer om Årets Leanbyggare 2014.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.