Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Strejken avvärjd - avtal träffat

Publicerad: 28 maj 2013, 07:17

Byggnads och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna sa på måndagskvällen ja till medlarnas bud ett nytt avtal kunde slutas. Därmed avvärjdes den strejk som skulle träda i kraft nu på morgonen den 28 maj.


Avtalet är treårigt och ger löneökningar som ligger på det så kallade märket 6,8 procent. Cirka 3000 personer berörs av avtalet.

– Vi är nöjda med att avtalet inte innebär några försämringar och att grundlönen höjs i nivå med byggavtalet vilket var vår utgångspunkt från början, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare i ett pressmeddelande.

Hampe Moberg, vd för Maskinentreprenörerna, är nöjd.

– Vi måste ändå se att det här är ett bra avtal för ME. Det är inte så modernt som man skulle vilja, men till slut tycker jag ändå att det är ett avtal som ME:s medlemsföretag kan vara nöjda med. Det ligger i linje med avtalet med Seko, säger han till Maskinentreprenörens nätupplaga.

Nytt i avtalet är att Maskinentreprenörerna får möjlighet att hyra ut personal under en tio-dagarsperiod för att undvika varsel vid svår lågkonjunktur eller tillfällig arbetsbrist.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.