Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Topp-moderat lämnar Swecos styrelse

Publicerad: 29 oktober 2010, 07:03

Moderaternas partisekreterare, Sofia Arkelsten, lämnar sitt styrelseuppdrag i Sweco.


Sofia Arkelsten är i blåsväder för att ha låtit sig bjudas på olika resor, bland annat av oljebolaget Shell, RSFU och organisationen Forum för energi.

I samband med detta ställdes även frågor om hennes styrelseuppdrag i Sweco gick att förena med politiken.

Efter att först ha meddelat att hon skulle ha kvar styrelseuppdraget kom sedan beslutet att hoppa av. Själv anger hon tidsbrist som anledning.

– Jag tycker att det är tråkigt. Sofia är en mycket duktig och kompetent person inom miljö- och energifrågor, men jag har respekt för hennes beslut, säger Olle Nordström, styrelseordförande Sweco.

Sofia Arkelsten blev ledamot i Swecos styrelse i våras, samtidigt som hon var riksdagsledamot och moderaternas miljöpolitiska talesperson.

– Typiskt sett vill vi ha styrelseledamöter med varierande bakgrund och erfarenhet som fungerar bra ihop, säger Olle Nordström.

Han ser inget egenvärde i att ha en person i politikens centrum med i styrelsen.

– Men det kan vara så att en klok och omdömesgill person med inblick i politiken kan vara värdefull för styrelsearbetet i och med att han eller hon har förståelse för hur politiska aspekter på sikt kommer att påverka samhällsutvecklingen

Olle Nordström ser inte en möjlig jävsituation som avgörande för att Sofia Arkelstens lämnar styrelsen.

– Vi hanterar inte den typen av frågor som skulle innebära en jävsituation. Naturligtvis kan det förekomma frågor där en styrelseledamot hamnar i en jävsituation, men då hanteras det så att den ledamoten inte deltar vid behandlingen av den frågan, säger Olle Nordström.

Sofia Arkelstens plats i Swecos styrelse, som har åtta ledamöter, blir vakant till dess att årstämman i vår beslutar något annat.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.