Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Utländska ingenjörer bortglömd resurs

Publicerad: 3 juli 2013, 13:56

Sveriges byggsektor ropar efter kompetenta personer med högskoleutbildning – samtidigt som hundratals ingenjörer saknar jobb eller arbetar inom yrken som saknar koppling till deras utbildning. Det handlar om utländska akademiker.


– Många i byggbranschen är vana att leda homogena grupper, det vill säga svenska män. Vi måste bli duktigare på att leda individer i stället för grupper, säger Patrik Nilsson från Sveriges Ingenjörer som också arbetar på NCC.

Han medverkade i ett seminarium på Almedalsveckan i Visby på onsdagen, med Stockholms Universitet som värd. Tillsammans med Arbetsförmedlingen driver universitetet utbildningen Korta Vägen som vänder sig till akademiker med utländsk bakgrund som saknar jobb.

I mars i år fanns över 4 000 arbetslösa ingenjörer med utländsk bakgrund i Sverige. Enligt Stockholms Universitet tar det i snitt sju år för en utlandsfödd akademiker att få jobb inom sitt yrke i Sverige. Det placerar Sverige i bottenskiktet bland 15 jämförda länder i Europa.

Ett lysande undantag är Oussema Ben Hamouda som kom till Sverige för 15 månader sedan och som nu är verksamhetsutvecklare på SJ. Det arbetet fick han via Korta Vägen.

– Jag har rötter i Tunisien men har bott många år i Frankrike och har arbetat inom de statliga franska järnvägarna, SNCF. Självklart har jag haft fördel av det i Sverige.

Den senaste omgången av Korta Vägen avslutades i februari 2013 och hade 57 deltagare, varav 30 nu har arbete.

En fråga som diskuteras är kravet på god svenska. Många utländska akademiker fastnar i en flerårig utbildning i svenska på SFI, Svenska För Invandrare, när de hade haft större nytta av att komma i arbete så snart som möjligt.

– Och samtidigt ser vi att bemanningsföretag tar hit utländsk arbetskraft som helt saknar kunskaper i svenska, säger Patrik Nilsson.

Lovisa Fältskog Johansson som arbetar med Korta Vägen påpekade att de verktyg och den programvara som man använder i sitt arbete ofta är internationella och ser likadana ut i alla länder. Några avancerade kunskaper i svenska behövs inte.

Farbod Rezania från Svenskt Näringsliv anser att attitydproblemen överdrivs i debatten och att de stora problemen finns i det svenska systemet. De flesta akademiker som kommer till Sverige är angelägna om att snabbt hitta ett arbete. De blir pizzabagare, städare och taxichaufförer.

– Då hamnar de utanför systemet. De får inget stöd och ingen vägledning för att hitta ett jobb inom det yrke som de utbildade sig till, sa Farbod Rezania.

Patrik Nilsson håller med.

– Och när utländska ingenjörer hamnar i andra yrken blir det svårt för byggföretagen att hitta dem.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.