Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggfolk

Uttalanden från Peab väcker starka reaktioner

Publicerad: 5 April 2018, 04:00

Byggingenjören Maria Paavola var en av många som reagerade på hur Peabs vd Jesper Göransson kommenterade det faktumet att företaget inte har en enda kvinna i ledningsgruppen.

I förra veckans tidning publicerade Byggindustrin en intervju med Peabs vd Jesper Göransson om jämställdhet och att det bara sitter män i företagets ledningsgrupp. Artikeln har kommenterats rekordmånga gånger. En av de som reagerade var byggingenjören Maria Paavola. Hon skrev en replik till Peab som har uppmärksammats av många.


– Väldigt många kvinnor har hört av sig efter att ha läst det jag skrev och säger att de känner igen sig helt och hållet, även de som jobbar på andra företag i branschen, säger hon.

Maria Paavola tog sin byggingenjörsexamen från Uppsala universitet 2015. Sedan dess har hon bland annat jobbat som arbetsledare inom anläggningsbranschen och varit konsult inom projektledning. Hösten 2017 startade hon Facebookgruppen Teknikkvinnor som på bara några månader fått 22 000 medlemmar. I detta forum och på Linkedin har Peabs uttalanden kommenterats hundratals gånger under den gångna veckan.

Vad var det som fick dig att reagera och skriva en egen debatt om ämnet?

– Jag har under en längre tid känt vilken dubbelmoral det finns i branschen i de här frågorna. Intervjun med Peab var ett så tydligt exempel på hur det är när det är mycket snack och lite verkstad. Många företag har snappat upp jämställdhet och mångfald som modeord, men om de verkligen jobbade med frågorna skulle det synas mer resultat. Och man skulle definitivt inte ha ledningsgrupper som bara består av män, säger hon.

I Maria Paavolas debattartikel skriver hon bland annat att ”Det är bättre att medge att ni inte alls prioriterar mångfald, än att säga en sak och göra något helt annat”. Apropå Peabs inställning om att det viktigaste för att kunna åstadkomma förändring är att det blir fler kvinnor på instegsjobben, inte hur sammansättningen är i koncernledningen, säger hon:

– Hur länge tar det i snitt att jobba sig upp från instegsjobb till koncernledning? Räcker det med 15 år? Eller behövs det 20? Ska vi tolka detta som att Peab tycker det är good enough att koncernledningen blir mer jämställd om ett par decennier? Om den blir det då ens, för varför ska kvinnor välja att jobba och försöka avancera?

Läs mer: Peabs ledning sämst i klassen på jämställdhet.

Hon fortsätter:

– Jag vill inte förminska att det finns eldsjälar som jobbar för mångfald och jämställdhet på lägre nivåer inom en organisation, men det är samtidigt helt avgörande att ledningen lever som de lär. Förebilder behövs, annars är risken att personer aktivt väljer bort en arbetsgivare och det är livsfarligt i en bransch som behöver all kompetens som den kan få.

Gammalt argument

Argumentet om att kompetens är mer avgörande än kön har Maria Paavola hört många gånger.

– Jag är inte för kvotering av vare sig män eller kvinnor, men när det kommer till resonemanget om att det bara är den bästa kompetensen som räknas vill jag ställa frågan om hur någon kan veta att just de själva har den bästa kompetensen om de inte ens har tittat utanför sin egen grupp?

Maria Paavola understryker att Peab är långt ifrån ensamma om sitt sätt att tänka, även om de råkar vara det enda börsnoterade byggbolaget med endast män i koncernledningen.

– Peab råkade utgöra ett tydligt exempel men det finns många företag inom bygg som också måste rannsaka sig. Jag blev faktiskt kontaktad av ett annat bolag som sade att det ser likadant ut hos dem och att de ville ha hjälp med att göra något åt det.

Tidningen Byggindustrin har erbjudit Peab en replik både på förra veckans text i Byggindustrin och på Maria Paavolas debatt, men företaget har valt att inte medverka. De skriver i sitt svar att:

”Jämställdhet och mångfald är högt prioriterade frågor hos oss och fullt integrerade i vår verksamhet. Därför beskrivs vårt arbete med dessa frågor bäst i sitt sammanhang och tillsammans med verksamheten. Det gör vi bland annat på vår hemsida, varför vi hänvisar dit och därtill publicerade dokument. Läs mer på www.peab.se/mangfald."

Läsarnas reaktioner

Artikeln om jämställdheten i Peabs ledningsgrupp har fått många läsare att reagera. Här följer några av reaktionerna från sociala medier:

■ ”Intressant att kvinnorna inte kvalificerat sig in i företagsledningen ännu medan två bröder i tonåren klarade av att starta hela Peab…”
■ ”Glastak kallas det där bygget... Väljer de kompetens så skulle såklart fler vara kvinnor.”
■ ”Gäller så många bolag i branschen - entreprenörer som konsulter.”
■ ”Intressant att veta hur många av männen i ledningsgruppen som börjat ”underifrån” som yrkesarbetare och sedan jobbat sig upp till en plats i ledningsgruppen?”
■ ”Suck! Det finns redan tillräckligt många kompetenta kvinnor i byggbranschen. Varför är det aldrig någon som ifrågasätter männens kompetens?”
■ ”Skäms Peab. Det finns så många kvinnor som har kompetensen att sitta i er ledningsgrupp. Många män är rädda för kvinnors kompetens i byggbranschen, så även Peab. Tyvärr inget ovanligt.”
■ ”Suck… så jäkla pinsamt! Finns så många kompetenta tjejer i den här branschen och sååå enormt många kassa manliga chefer!”
■ ”I takt med att kvinnor tar stegen in i byggbranschen så kommer även kvinnor ta steget upp till företagsledningen. I dag så finns det kvinnor på flera nivåer inom byggen, så steget upp mot företagsledning och eventuellt styrelserummet är då inte långt bort. Företagsledningen bestämmer om hur företaget skall arbeta och styrelsen bestämmer hur man skall genomdriva bolagsstämman beslut. Att bara ta in en person för att de är underrepresenterat kön är som Jesper säger, det gör en otjänst. Jag tycker det är bra att kvinnor vågar ta steget in på en mansdominerad arbetsmarknad.”
■ ” Men är mångfald alltid att föredra? Om det är så, varför anställer tex kvinnor i små företag alltid kvinnor (generalisering men inte fel) och företag som startas av invandrare ofta invandrare? I det perspektivet verkar mångfald inte intressant. Hur tänker man där?”
■ ”Snälla byggbransch! Ni måste kunna bättre än så här!”
■ ”Generationer går förlorade med denna frustrerande långsamma förändringstakt. Det handlar i grunden om orättvisa och utöver det om att både samhälle och företag går miste om de bästa idéerna när ledningsgrupper, i praktiken, kvoterar in vita medelålders män. Jag vet inte hur, men jag tror inte att vi har tid att låta bli komplettera åtgärder med kvotering åt andra hållet ungefär lika länge som positiv herr-kvotering pågått. Och det är många, många generationer.”
■ ”Instegsjobben bör nog Peab fördela ut på ledningsgruppen!”
■ ”Han talar troligen av egen erfarenhet - han är ju bevisligen inte mogen rollen eftersom han inte lyckats släppa in en enda kvinna i ledningsgruppen”.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.