Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Veidekke tillbakavisar kritik

Publicerad: 11 maj 2016, 07:16

Lennart Weiss, Veidekkes kommersielle direktör.

Foto: Veidekke

Vi vill gärna bygga åt allmännyttan. Men de kommunala bostadsföretagen bör ändra sin affärsmodell. Det säger Veidekkes kommersielle direktör Lennart Weiss.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingbostadsbristVeidekkeAllmännyttan

I slutet av april uttalade sig företrädare för SKL och Sabo i Byggindustrin om att det är svårt för allmännyttan att få anbud när de vill bygga hyresrätter till rimliga priser. Byggarna får ut högre vinstmarginaler om de bygger bostadsrätter i Stockholm än om de bygger hyresrätter i andra delar av landet, sa de.

Läs mer: Kommunala bostadsbolag får få anbud.

Veidekkes kommersielle direktör Lennart Weiss har invändningar mot det som sägs i artikeln.

– Vi vill gärna jobba åt de kommunala bostadsbolagen. Men för att minska vår risk behöver vi långsiktiga samarbeten. I stället för att föra ett konkurrensresonemang, borde beställarna erbjuda samverkansentreprenad. Då är vi intresserade, säger Lennart Weiss.

Enligt Lars Weiss stämmer det inte att Veidekke inte svarar på anbud från allmännyttan.

– Om vi har resurser gör vi det. Men just nu har vi inte resurser, säger han.

Vilket i sin tur beror på att det är högkonjunktur just nu. Hettan i marknaden beror på att bostadsbyggandet har varit ryckigt sedan 90-talskrisen.

– Byggandet gick från 55 000 lägenheter per år ner till 20 000, och nu är vi uppe i 35 000–40 000 lägenheter per år. Tacka sjutton för att bolagen samlar sina resurser där det finns mest att göra, säger han.

Lennart Weiss menar att det också är stor skillnad på företagens inriktning, och att det påverkar svarsfrekvensen på anbud från allmännyttan. Rena entreprenörsbolag är mer benägna att svara, enligt honom.

– Men vi har egen bostadsutvecklingsverksamhet, som beställer från vår byggverksamhet. Vi har tagit fram ett eget standardhus efter ett eget koncept och levererar nu omkring 1 000 standardhus per år, säger han.

Det är naturligt att välja att leverera till den egna verksamheten, framför en extern aktör, säger han.

Veidekkes bostadsutvecklingsverksamhet gäller i huvudsak ägda bostäder, alltså inte hyresrätter.

Ingrid Kindahl, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News