Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggfolk

"Vi måste hålla våra kunder skadeslösa"

Publicerad: 28 April 2011, 07:50

Jonas Andé på Skanska anser att Byggnads handlar i affekt som reaktion på arbetsgivarnas enighet.


– Vi har kunder som måste hållas skadeslösa och vi ska nu med alla medel se till att projekten levereras enligt tidplan, även om det innebär att vi måste ersätta våra anställda med annan personal, säger Jonas Andé, Skanska.

Han anser att Byggnads lokalavdelning i Malmö handlar i affekt när de inte längre kan spela ut de olika arbetsgivarna i syd mot varandra.

– I december var Byggnads och BI på central nivå helt överens om övergången till nybyggnadslistan för att lösa problemen i Malmö. För att ge listan en bra start den 1:a januari gick vi med på att betala 20 kronor extra per timme retroaktivt för 2010, vilket skulle ge varje anställd på berörda arbetsplatser mellan 20 000 och 30 000 kronor retroaktivt. Men i och med lokalavdelningens nej till en överenskommelse den 18 mars avslutade de förhandlingen och vi förbjuds enligt Byggavtalet att betala den normala lönenivån säger Jonas Andé.

Att avdelningen har entledigat såväl lagbasarna som skyddsombuden ser han som det tydligaste tecknet på att avdelningen nu handlar i affekt.

– Att en fackförening medvetet agerar för att minska medlemmarnas delaktighet i arbetsplatsernas säkerhetsarbete känns väldigt avlägset i en fungerande arbetsmarknad.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.