Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

”Vi ska inte äga en tidning”

Publicerad: 18 december 2017, 14:25

Om vi inte har kvar tidningen Byggindustrin kan det frigöra pengar till annan typ av kommunikation, säger Sveriges Byggindustriers vd Catharina Elmsäter-Svärd.

Foto: Mattias de Frumerie

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier, om nedläggningsbeslutet av Byggindustrin.


Ämnen i artikeln:

Sveriges ByggindustrierByggindustrinCatharina Elmsäter-Svärd

För en vecka sedan meddelade Sveriges Byggindustrier att tidningen Byggindustrin ska läggas ner. Sedan dess har många läsare har hört av sig och undrat varför. Sveriges Byggindustriers vd Catharina Elmsäter-Svärd förklarar mer.

– Diskussioner om tidningen har pågått en längre tid. Det har funnits många olika alternativ. Vi hade förhandlingar med Svensk Byggtjänst men efter att de meddelat att de inte ville ta över tidningen beslutade vi om en nedläggning, säger hon.

Beslutet om nedläggning är del i ett större arbete som pågår om hur Sveriges Byggindustriers kommunikationsarbete ska se ut. Byggindustrin har haft en fristående och relativt självständig redaktion och Catharina Elmsäter-Svärd berättar att ägarna inte längre ser det som deras roll att äga en tidning av detta slag.

– Vi behöver jobba med andra former av kommunikation och hur den kan komma fler till del. Vi får återkomma i framtiden om hur det ska se ut och det ligger ett uppdrag hos vår kommunikationsavdelning att jobba med det. Men om vi inte har tidningen kvar kan det frigöra pengar till annan typ av kommunikation.

Hon berättar även att det sedan nedläggningsbeslutet dykt upp flera intresserade köpare av tidningen.

– Vi för diskussioner med dem och tittar på fullt allvar på vad de vill och menar. Det är vår långsiktiga förhoppning att hitta en lösning.

Sveriges Byggindustrier har under en längre tid arbetat med ett förändringsarbete som heter ”Medlemsnytta 2025” som fastställdes på en extrastämma i december i år. I Medlemsnytta 2025 finns inte tidningen Byggindustrin med längre.

– Tidningen har inte nämnts som en egen punkt i det arbetet. Överlag har medlemmarna efterlyst mer digitalisering och snabbfotad information, mer nytta för pengarna.

Vad vill medlemmarna att den informationen ska handla om?

– Det är en bra fråga. Det är både högt och lågt som efterlyses, vi ska ta reda på vad det är våra medlemmar vill ha för kunskap. Men Byggindustrin har inte kommit upp som en viktig punkt bland de som deltagit. Vi har inte heller ställt någon fråga om Byggindustrin specifikt.

Vilka är det som har fått komma till tals om behovet av en tidning?

– Det har varit ett delegerat beslut.

På vilket sätt drar medlemmarna nytta av att Byggindustrin inte längre kommer att ingå i deras medlemskap? Kommer de att få sänkt medlemsavgift?

– Sänkt medlemsavgift kommer de att få ändå.

Missar ni något om ni inte äger en tidning?

– Det går inte att bortse från att det har funnits ett intresse för att ha en tidning under många år. En tidning lever så länge den är intressant, sen har det funnits diskussioner länge om det är just Sveriges Byggindustrier som ska ha så stor delaktighet i den.

Har du någon egen relation till Byggindustrin sedan tidigare?

– Nej jag kan inte säga att jag har det. Jag har inte läst den.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News