Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Viktor Hanson: ”Bostadsbyggande i Stockholm passar inte alla”

Publicerad: 17 november 2020, 10:19

Viktor Hanson AB utvecklar 120 lägenheter i Drevviksterassen i södra Stockholm, samt är i uppstarten av byggandet av 22 småhus i Uttran.

Foto: Viktor Hanson.

Hej bostadsbyggare Lars Benton, vd för Viktor Hanson AB i Stockholm. Hur går det för er hösten 2020?


Ämnen i artikeln:

bostadsbyggandeStockholm

– Det går bra, tack! Byggnadsfirman Viktor Hanson har varit verksam i Stockholm i drygt ett sekel och i dag består vår verksamhet till cirka 75 procent av bostadsbyggande, i och omkring Stockholm. Just nu har vi påbörjat byggandet av 22 småhus i Uttran, söder om stan.  

Läs även: Viktor Hanson och Arkitema samarbetar kring trähus

Du har varit vd i 20 år. Vad är den största förändringen som skett under de åren? 

– Internt är det vår inriktning. När jag anställdes som vd var vi ett traditionellt entreprenadföretag, men i början av 2000-talet växlade vi fokus till bostadsutveckling.

Och externt?

– Den största förändringen under samma tidsperiod är den höjda standarden – samt fokuset på hållbarhet och digitalisering. Att lära sig bygga resurssnålt är en förutsättning för att vår bransch ska kunna verka och existera i framtiden. Men det är fortfarande många delar där det är otydligt och där man måste diskutera från fall till fall. Exempelvis garage i flerbostadshus, som många gånger är ett krav för att få bort bilarna från gatan men som ger ett väldigt högt koldioxidavtryck, i stället för om man skulle bygga med platta på mark.

Företaget ägs av samma familj som 1914 startade bolaget – tillsammans med ett fyrtiotal av Viktor Hansons totalt 80 anställda. Berätta!

– Jag tror att det är rätt så ovanligt med så många delägare – både snickare och tjänstemän – i ett gammalt klassiskt byggmästarföretag. Det har skett på ägarnas initiativ och det är ett väldigt härligt bolag att få vara chef i. Vi är en mindre aktör på marknaden och väljer att jobba med projekt i storleksordningen 30-200 lägenheter. Vi kan göra större och mindre projekt, men storleksmässigt passar det oss bra att ligga i det spannet.

Under dina 20 år som vd har du fått sällskap av flera nya bolag med samma inriktning, men långt i från alla har blivit kvar. Varför är det så?

– Bostadsbyggande i Stockholm kräver uthållighet och långsiktighet och det passar inte alla. När vi bytte fokus boomade det för egenutvecklade projekt och vissa bolag har fortsatt, medan andra gått vidare.

Läs även: LISTA: Alla bolag som utvecklar bostäder och kontor i Norra Djurgårdsstaden

Hur fungerar digitaliseringen hos er?

– Bra. När jag började här för 20 år sedan var det väldigt mycket pärmar, nu är det nästa inga alls – vi har allt samlat digitalt. Jag brukar säg att datorn och digitaliseringen är tjänstemannens skruvdragare, det är viktigt att ha bra grejer. Sen är vi inte så stora att vi har råd att ligga i framkant, men vi har det som krävs för att kunna göra ett bra jobb.

Vilken är branschens största utmaning just nu?

– Att det skulle finnas en specifik utmaning för branschen håller jag inte med om däremot flera som alla kräver sina egna lösningar. Markanvisningstider, personalbrist, konjunkturläge… det finns inte en quick fix som löser allt. Jag tror att man måste vrida på många saker samtidigt för att skapa en positiv förändring. Även om det är ganska basic att bygga hus, så är det ett mångfacetterat jobb från start till mål. Det är också det som gör det till ett väldigt kul jobb.

Anders Carlén

Chefredaktör

anders.carlen@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

bostadsbyggandeStockholm

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News