Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggfolk

Yrkes-SM drog rekordpublik

Publicerad: 7 juni 2012, 08:06

Intresset från allmänheten var stort när Sveriges skickligaste unga yrkesutövare skulle koras. Yrkes-SM 2012 slog publikrekord och arrangörerna vittnar om många frågor från intresserade ungdomar.


Sveriges skickligaste yrkesutövare har korats. På Yrkes-SM som arrangerades i Malmö den 31 maj–den 1 juni tävlade ungdomar inom 21 yrkeskategorier.

Tävlingen, som arrangerats vartannat år sedan 2004, syftar till att öka rekryteringen till yrkesutbildningar och är öppen för ungdomar upp till 22 år. Årets tävling fick rekordmånga besökare, sammanlagt cirka 21 000.

Av de total 21 yrkeskategorierna sorteras fem in under bygg- och anläggning: Elinstallation, kyl- och värmepumpsteknik, måleri, plåtslageri och trädgårdsanläggning.

I kategorin måleri var samtliga finalister unga kvinnor. I semifinalerna var könsfördelningen jämn men endast tjejer gick vidare till finalen i Malmö.

– Jag vet inte varför det är så att tjejerna är bäst. Men om jag får gissa, så tror jag det kan bero på att tjejer är mer mogna just i den här åldern. Ser man på yrkesverksamma har vi bara 3 procent kvinnor, säger Conny Lundberg, tävlingsledare för måleri.

Tävlingen i måleri bestod av flera delmoment, bland annat fri dekorationsmålning, målning av snickerier och tapetsering.

– Designmomentet i tävlingen är väldigt roligt att följa. Även om vissa moment är styrda av oss får deltagarna själva bland annat välja tapet och motiv för dekorationsmålningen, säger Conny Lundberg.

Han berättar att han är mycket nöjd med tävlingen.

– Alla deltagarna är duktiga och vi har haft otroligt mycket besökare. Det känns också jättekul att media varit så intresserade, säger han.

Natalie Henningsson, som vann SM-guldet i Måleri, berättar att målaryrkets kreativa del var det som lockade från början.

– Jag har alltid tyckt om färg och vill göra något kreativt. En annan bra sak är att jobbet innebär mycket rörelse, jag sitter inte still, säger hon.

Hon tar studenten från Kungsmadskolan i Växjö nu i juni och har ett jobb på Hagbloms måleri som väntar.

Andreas Holmberg, domare i kategorin elinstallation, har liksom Conny Lundberg fått svara på frågor från nyfikna besökare.

– Som domare ska jag egentligen koncentrera mig på tävlingen men jag har fått svara på en del frågor också, säger han.

Även Niklas Angelöf, tävlingsledare för plåtslageri, är glad för de höga besökarantalen. I plåtslagarmontern fanns bland annat möjligheten att prova på fasadklättring.

– Fasadklättringen har dragit massor av besökare och många har velat prova på plåtslageri.

Många kom också till montern för att delta i utlottningen av två sommarjobb. Vinnare blev Petter Mossfeldt-Olsson som fick ett sommarjobb på Sjöbo plåt och Alexander Grujo som fick ett sommarjobb på Climat 80.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.