Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggfolk

Yrkes-SM tar paus för fokus på säkerhet

Publicerad: 25 April 2018, 11:05

Patrik Jakobsson, arbetsmiljörådgivare på Sveriges Byggindustrier, kommer tillsammans med organisationens ordförande Svante Hagman att se till att alla tävlingar inom bygg på Yrkes-SM stannar av för att fokusera tio minuter på säkerhet.

På fredag kliver Säkerhetsdagen in på Yrkes-SM. Patrik Jakobsson, arbetsmiljörådgivare på Sveriges Byggindustrier, kommer tillsammans med Svante Hagman stoppa tävlingarna för tio minuters reflektion kring säkerhet.


Säkerhetsdagen arrangeras av Sveriges Byggindustrier (BI) den 28 april varje år. Eftersom datumet infaller på en lördag i år har dagen flyttats till fredag 27 april. En av aktiviteterna är att Patrik Jakobsson, arbetsmiljörådgivare på Sveriges Byggindustrier (BI), tillsammans med organisationens ordförande Svante Hagman, ser till så att alla tävlingar inom byggyrkena på Yrkes-SM stannar av för att fokusera tio minuter på säkerhet. Detta kommer att ske klockan elva på fredag.

– Vi anordnar säkerhetsdagen den 28 april varje år och tänkte i år ta tillfället att göra detta i samband med Yrkes-SM i Uppsala. Vi kommer att vara på stora scenen och lyfta säkerheten under tio minuter, säger Patrik Jakobsson, arbetsmiljörådgivare på Sveriges Byggindustrier.

Sveriges Byggindustrier uppmanar alla medlemsföretag att stanna upp den 27 april och tänka över säkerheten på sina egna arbetsplatser. Förra året lade BI fokus på fallolyckor.

– I år kommer fokus att ligga på vibrationer och andra risker med handhållna verktyg, säger Patrik Jakobsson.

Den vanligaste orsaken till olycksfall inom bygg är enligt BI förlorad kontroll över handverktyg, till exempel kniv, såg, spikpistol eller borrmaskin. Tunga eller vibrerande handverktyg innebär dessutom en risk för belastnings- och vibrationsskador. Handverktyg som används för bilning, borrning, sågning av sten och betong ger även upphov till damm som kan leda till allvarliga lungsjukdomar.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.