Alla frågor och svar om entreprenadekonomi samlade på ett ställe.
Hittar du inte det du letar efter? Prova att använda vår sökfunktion i menyn för att hitta svar om mer specifika ämnen. Du kan också ställa en egen fråga till våra experter, mejla den till expertsvar@byggindustrin.se.
Expertsvar Entreprenadekonomi
Fråga: Vi ska lämna anbud till en privatperson avseende en husrenovering. Vi är just nu väldigt osäkra på hur materialpriserna kommer förändras över tid. Privatpersonen vill gärna ha ett fast pris. Hur bör vi agera?/ Nina
Expertsvar Entreprenadekonomi
Fråga: Efter Rysslands invasion av Ukraina har vi drabbats av kostnadsökningar i en pågående entreprenad till följd av kraftigt höjda priser på material. AB 04 ingår i det aktuella entreprenadavtalet och vi har avtalat om ersättning mot fast pris utan indexreglering. Är det möjligt att ändra avtalat pris och påföra kostnadsökningarna på beställaren? /Håkan
Expertsvar Entreprenadekonomi
Hej! Vi bygger bostäder och är beroende av tillgång på cement. På grund av risken för cementbrist framöver föreligger en risk att vi inte hinner färdigställa våra projekt i tid. Har vi någon möjlighet att få tidsförlängning i redan ingångna avtal? /Gunnar
Expertsvar Entreprenadekonomi
Vi har utfört en tillbyggnad på totalentreprenad med ABT 06 som avtal. Entreprenaden slutbesiktigades och godkändes för två år sedan. Nu gör beställaren gällande ett väsentligt fel i denna tidigare entreprenad (för låg takhöjd) och kräver ersättning. Vi har meddelat beställaren att vi inte tänker avhjälpa eftersom beställaren har godkänt takhöjden. Beställaren innehåller nu beloppet i ett av våra andra projekt. Är detta okej?
Expertsvar Entreprenadekonomi
En privatperson bad oss att lägga ett nytt trägolv i ett fritidshus. Huset hade stått övergivet i ett antal år och var i dåligt skick. Vi utförde det arbete kunden beställt, men nu vill kunden inte betala. Tydligen har en besiktningsman dömt ut huset på grund av kraftiga fuktskador och konstaterat att det är mer lönsamt att bygga ett nytt hus än att renovera det. Kan det verkligen stämma att vi inte ska få betalt?
Expertsvar Entreprenadekonomi
Vi har byggt ett hus åt en konsument. I avtalet står det att tätskiktet ska vara av ett annat fabrikat än det vår underentreprenör har använt. Båda fabrikaten är godkända av GVK och är i övrigt likvärdiga. Vår beställare kräver nu att vi ska byta tätskikt. Det skulle innebära att badrummet behöver göras om. Vad gäller?
Expertsvar Entreprenadekonomi
Vi gjorde en renovering åt en bekants syster för sex år sedan. I samma veva som vi fakturerade blev hon av med jobbet. Vi ville vara snälla och lät henne vänta med betalningen. Efter två år skickade vi en påminnelse, och hon betalade materialkostnaderna. Vi har därefter upprepade gånger begärt resterande belopp via telefon. Hon har sagt att hon ska betala, men eftersom det inte kommit några pengar så har vi bestämt att gå vidare rättsligt med kravet. Men nu säger vår bekant att kravet är preskriberat. Kan det verkligen vara så?
Expertsvar Entreprenadekonomi
Vi har utfört en totalentreprenad. Entreprenaden blev inte färdig i tid och vi har fått betala ett förseningsvite till vår beställare. Det är vår underentreprenör som har orsakat förseningen. Vi vill därför att vår underentreprenör ska ersätta oss för vitet som vi har betalat. Är det möjligt och hur ska vi i så fall resonera? ABT-U 07 är avtalat.
Expertsvar Entreprenadekonomi
Vi håller på med en fasadrenovering och har avtalat om att AB 04 ska gälla för entreprenaden. Nyligen drog ett oväder förbi och vår ställning välte och skadade en av oss renoverad fasad. Är det vi eller vår beställare som ansvarar gentemot den andre för de skador som uppstod?
Expertsvar Entreprenadekonomi
Vi är inte överens med vår beställare om mervärdesskatt ingår i avtalat fast pris. Enligt kontraktet ska beställaren betala 450 000 kr för arbetet. Vi menar att det är exklusive mervärdesskatt. Vem har rätt? Vi har avtalat om AB 04.
Expertsvar Entreprenadekonomi
Vi har anlitat en underentreprenör som har utfört markarbeten. Arbetena färdigställdes för över två år sedan och underentreprenören har först nu skickat en faktura till oss. Måste vi betala fakturan och kan vi i så fall skicka en faktura till vår kund? AB 04 och AB-U 07 gäller.
Expertsvar Entreprenadekonomi
Vi har kommit överens med vår beställare om ett à-pris för en av beställaren uppskattad mängd jordschakt. Efter arbetets utförande har det visat sig att mängden jordschakt är väsentligt lägre – 1500 kubikmeter i stället för 7 000 kubikmeter (en minskning med cirka 80 procent). Kontraktssumman är totalt på cirka 20 miljoner kronor och avgående är på cirka 1,2 miljoner kronor vilket utgör 6 procent av kontraktssumman. Kan vi få kostnadskompensation? AB 04 gäller.
Expertsvar Entreprenadekonomi
Mitt företag har nyligen anlagt ett torg med smågatsten åt en kommun. När vi lämnade vårt anbud räknade vi på en sten som uppfyllde funktionskravet i förfrågningsunderlaget. Vid startmötet meddelade kommunens arbetsledare att de ville att vi skulle använda oss av en mindre sten än den vi hade räknat med i vårt anbud. Vi beställde den mindre stenen och utförde arbetena enligt önskemålen. Den mindre stenen var dyrare än den vi räknat med och nu vill vi ha ersättning för den extra kostnad detta inneburit. Har vi rätt till det? ABT 06 gäller.
Expertsvar Entreprenadekonomi
Vi har tänkt att skicka ett anspråk på ersättning för väsentlig rubbning till vår beställare. Vi undrar om preskriptionsregeln är densamma som för ÄTA-arbeten? Beställaren har nämligen i AF-delen ändrat i AB 04 kap. 6 § 19 så att krav på ersättning för ÄTA-arbeten måste framställas inom fyra månader istället för sex månader räknat från entreprenadens godkännande. Vad gäller?
Expertsvar Entreprenadekonomi
Vi har i samband med ombyggnadsarbeten stött på asbest vilket inneburit asbestsanering som utförts av en av oss upphandlad saneringsfirma. Saneringsfirman har i faktura till oss redovisat fler arbetstimmar än vad som framgår av vår elektroniska personalliggare. Får vi åberopa uppgifterna från personalliggaren?
Expertsvar Entreprenadekonomi
Vi har utfört en köksrenovering åt en konsument. Efter att arbetet har utförts har vi ställt ut en faktura. Konsumenten vägrar emellertid att betala och hänvisar till att vi skulle ha monterat två köksluckor åt fel håll. Vi har sagt att vi ska fixa det men att det kan ta ett tag eftersom det är viss leveranstid på luckorna (vi har gjort hål för handtagen och behöver därför nya luckor). Kan verkligen konsumenten innehålla hela beloppet under tiden? Arbetet skulle ske på fast pris, men därutöver har vi inte avtalat om några särskilda villkor.
Expertsvar Entreprenadekonomi
Vår underentreprenör har gått i konkurs. Vi måste nu anlita en annan entreprenör med kostnadsökning som följd. Då underentreprenören inte påbörjat arbetet undrar vi om vi kan innehålla betalning avseende ett annat entreprenadkontrakt mellan oss och underentreprenören. AB-U 07 gäller mellan parterna.
Expertsvar Entreprenadekonomi
Vi utför ombyggnadsarbeten för en beställare på löpande räkning och har AB 04 som avtalsinnehåll. Beställaren har begärt in originalverifikationer på material som har tagits från vårt eget lager. Vad betyder originalverifikation och hur ska vi gå tillväga?
Expertsvar Entreprenadekonomi
Vi har utfört renoveringsarbeten åt en konsument på löpande räkning. Konsumenten vill nu inte betala slutfakturan för att han anser att det blivit för dyrt och att arbetet ”omöjligen” kan ha tagit så lång tid att utföra. Vi har överlämnat tidssedlar för våra hantverkare där det framgår vilka dagar de varit på plats och hur många timmar de lagt ned. Räcker inte detta för att få betalt?
Expertsvar Entreprenadekonomi
Vi är generalentreprenör och renoverar ett flerfamiljshus åt ett fastighetsbolag. Under arbetets gång har en av våra underentreprenörer – elentreprenören – gått i konkurs. Vi har till slut lyckats att ta in en ny elentreprenör, men på grund av detta löper vi stor risk att inte kunna färdigställa entreprenaden i tid. Hur ska vi gå till väga för att minimera vår affärsrisk? ABT 06 gäller.