Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Expertsvar Entreprenadjuridiska avtal

”Tyst accept” – vad är det?

Publicerad: 23 september 2022, 10:41

Juristerna vid Byggföretagen svarar på läsarnas frågor.

Foto: Mattias de Frumerie

Fråga: Hej! Ibland talas det om ”tyst accept” men vad är det egentligen? Kan begreppet användas om beställaren inte invänder mot en faktura?/ Bengt


Ämnen i artikeln:

entreprenadjuridik

Svar: Tyst accept eller bundenhet genom passivitet är den bundenhet som kan uppkomma enligt undantagsreglerna i Avtalslagen (1915:218) vid för sen accept (4 § 2 stycket), vid oren accept (6 § 2 stycket) och vid uppmaning att inkomma med anbud (9 §). Huvudregeln är dock att passivitet inte medför avtalsbundenhet. Att passivitet kan medföra avtalsbundenhet är ett undantag.

Genom att exempelvis inte i tid reagera mot en för sent inkommen accept kan man under vissa förutsättningar bli bunden av accepten, trots att anbudets giltighetstid har gått ut. 

När det talas om för sent reklamerad faktura så handlar det i stället om reklamationsfrister. Med andra ord den tid som gäller för att påtala fel enligt lag eller avtal, vilket inte ska sammanblandas med tyst accept.

/Juristerna vid Byggföretagen, Claes Sahlin, Maria Anderssonm Gustav Gonselius och Martin Peterson

Ämnen i artikeln:

entreprenadjuridik

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.