Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Expertsvar Entreprenadjuridiska avtal

Vite vid försening av fönsterleverans?

Publicerad: 14 april 2015, 12:28

Vi har ett avtal med en fönsterleverantör. I avtalet ingår standardavtalet ABM 07. Leverantören har nu uppgett att fönstren kommer att levereras senare än vi avtalat eftersom anställda i den transportfirma leverantören anlitar har gått ut i strejk. Måste leverantören betala vite till oss på grund av detta?


Svar: Om leverantören överskrider den avtalade leveranstiden skall denne betala vite enligt punkt 12 i ABM 07.

Dock anger punkt 10 i ABM 07 att leverantören har rätt till förlängning av leveranstiden bland annat om leverantören hindras att leverera på grund av omständigheter utanför dennes kontroll. Rätten till tidsförlängning förutsätter också att leverantören inte borde ha räknat med förhållandet som orsakar hindret och inte heller rimligen kunnat undanröja följderna av detta samt att leverantören utan dröjsmål underrättar köparen om hindret.

Leverantören måste alltså vidta rimliga åtgärder för att övervinna hindret, i det aktuella fallet till exempel anlita en annan transportfirma om det är rimligt ur kostnadssynpunkt med mera. I det aktuella fallet har leverantören därför sannolikt inte rätt till tidsförlängning utan måste betala vite om leveransen sker senare än ni avtalat.

Entreprenadjuristerna hjälper läsarna att reda ut kniviga juridiska spörsmål. Claes Sahlin, Maria Andersson, Olof Johnson, Carina Utterström Mace, Martin Peterson och Rakel Frölich från Stockholms Byggmästareförening och från Sveriges Byggindustrier.

Har du också en fråga till våra experter?
Mejla din fråga till expertsvar@byggindustrin.se.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.