torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Expertsvar Etik

Är transportbolagets smörgåstårta en muta?

Publicerad: 10 november 2020, 15:40

Hej Urban! Jag är platschef på en entreprenad där logistiken är en utmaning. Det är tämligen materialinten­sivt, vilket innebär att vi har mycket ankommande bilar och gods, och samtidigt har vi det trångt så det gäller att saker kommer när de ska och i rätt antal.
Ett av transportbolagen som kör mycket material till oss brukar lite då och då en fredag bjuda på smörgåstårta i bodarna till frukosten, och det är så klart populärt.
Nu har det kommit till min kännedom att detta transportbolag brukar få förtur när det gäller lossningar och ibland också kan avtala direkt med ”mitt gäng” att de kan ställa av lite material någon dag i förväg eftersom det passar deras körningar. Trots att vi som sagt har ont om plats. Jag gör så klart kopplingen till smörgåstårtorna och tjänster/gentjänster. I det stora hela fun­ge­rar det ju bra, men det känns inte helt rätt och andra transportörer/materialleverantörer har påpekat att det inte är okej att just denna transportör har en egen gräddfil.
Och sätter jag stopp för smörgåstårtorna får jag hela gänget emot mig. Vad bör jag göra?
/Helmut

Ämnen i artikeln:

antikorruptionkorruption

Svar: Hej Helmut, och tack för din fråga! Och bara att du väcker frågan är väl svar på vad du bör göra – rätta till det som inte känns bra.

Fortsätt läsa –

starta din prenumeration.

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till allt digitalt innehåll
Byggindustrin Insikt - affärsnytta & fördjupning i din inkorg varje vecka
Vårt exklusiva magasin

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 2 995 kr/år (ex. moms) får du tillgång till allt vårt digitala innehåll, vår omvärldsbevakning och vårt magasin. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har då möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev