fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Expertsvar Etik

Renovering av skyddsrum bekostas inte av staten

Publicerad: 20 maj 2021, 11:07

Fråga: Hej! Vi planerar en större renovering och ombyggnad av en byggnad som också innefattar ett skyddsrum. Går det att få staten att betala en del av entreprenadarbetena då? /Gisela

Ämnen i artikeln:

MSBMyndigheten för samhällsskydd och beredskaprenoveringrestaurering

Svar: Hej Gisela! Det generella svaret är nej. Det finns heller inte, i dagsläget, något bidrag som man kan söka för självrådiga byggåtgärder som omfattar skyddsrummen. Däremot kan ersättning ges för underhåll som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, begär i ett föreläggande till exempel i samband med tillsyn eller skyddsrumskontroll. Dock ges inte ersättning för åtgärder som har föranletts av att byggnadens ägare eftersatt underhållet av skyddsrummet, gjort otillåtna ingrepp i det eller på annat sätt varit försumlig.

Bestämmelserna om skyddsrum för skydd av befolkningen i händelse av krig utgår ytterst från lagen om skyddsrum. Till lagen finns sedan förordningen om skyddsrum samt föreskrifter från MSB. Ett utmärkt stöd för att förstå ansvaret som fastighetsägare till byggnader med skyddsrum tillika byggherre i samband med byggåtgärder på dessa, är MSB handbok SR15 (senast reviderad 2021-01-01). Denna är fri att ladda ned på www.msb.se. 

I Samband med byggåtgärder som direkt eller indirekt påverkar skyddsrumsfunktionen ska en certifierad skyddsrumssakunnig anlitas. Till att börja med behöver man bedöma hur åtgärderna påverkar skyddsrummet, sedan ska projektering och byggprocess ske enligt givna regler och instruktioner. Mer om detta läser du om ovan nämnda handbok SR15.

/Martin Äng och Anders Lidgren, experter på Svensk Byggtjänst

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev