Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Expertsvar Företagande

Expertsvar nr 7: Företagande: Tänk på detta vid företagsrekonstruktion

Publicerad: 21 september 2021, 08:15

Linnea Bolter, expert på företagande på Dagens industri, svarar på läsarnas frågor.

Foto: Mattias de Frumerie

Hej Linnéa! Vad ska man tänka på om man måste rekonstruera sitt företag? / Nicklas


Ämnen i artikeln:

Skatteverket

Förra året ansökte fler än vanligt om företagsrekonstruktion. I branschen spår man en ny ökning när de statliga coronastöden fasas ut och Skatteverkets miljardanstånd ska betalas tillbaka. 

”När man tar bort kryckorna visar sig sanningen. Det är inte naturligt att konkurserna är 'all time low' under en kris”, som advokaten Guy Lofalk uttryckte det när jag nyligen intervjuade honom. 

Hans råd till företag och ledningar är att noga gå igenom hur skuldsättningen har påverkat det egna kapitalet. Missar man att upprätta en kontrollbalansräkning kan nämligen styrelsen bli personligt ansvarig för skulderna.

Det gäller också att ta tag i problem i tid, innan de blir ohanterliga. Agerar man tidigt, i stället för att köra på tills det inte finns något alternativ, blir rekonstruktion som ”en skyddande ostkupa över företaget”. Syftet är att processen ska ge lugn och ro att ställa om verksamheten tills bolaget kan gå ut i full verksamhet igen och betala av skulderna.

En annan jurist och rekontruktionsexpert som jag också nyligen intervjuat, Marcus Wenner som är vd för byrån 180 Grader, råder till att träffa olika rekonstruktörer innan man bestämmer sig. 

Ta ett par förutsättningslösa kontakter och be om offerter. Ställ frågor om vem som gör vad under rekonstruktionen och jämför svaren. Använd Google till egen forskning. När man väl har valt rekonstruktör är man ganska fast.

Apropå fast är fast pris sällsynt, men en bra prisuppskattning för arbetet kan alla seriösa rekonstruktörer ge. Det kostnadsestimat rekonstruktören ger ska stämma ganska bra. Sedan kan det uppstå ytterligare kostnader längs vägen, men om budgeten överskrids ska rekonstruktören höra av sig till företaget i tid.

Vidare ska rekontruktörens fakturering vara transparent, med en tydlig redovisning av arbetstimmar och åtgärder. 

Det är dock bra att vara medveten om att rekonstruktion kan bli en kostsam historia – inte minst i början tar det tid för rekonstruktören att gå igenom bolaget för att förstå affären och förutsättningarna för att lyckas. Samtidigt är själva syftet med en rekonstruktion att minska skulderna och i förlängningen återställa det egna kapitalet genom ett ackord.

Enligt Marcus Wenner hinns de flesta rekonstruktioner med på mellan tre och sex månader. Om det är en finansiell rekonstruktion, där målet enbart är att komma överens om ett ackord med fordringsägarna, går processen snabbare. Ska bolaget även göra stora förändringar i verksamheten tar rekonstruktionen längre tid.

Ifall företaget inte klarar att betala sina kostnader, däribland skatter, ska rekonstruktionen inte drivas vidare. Då är den bara ett sätt för rekonstruktören att mjölka ur pengar på, varnar han. 

Och när vi ändå är på ämnet, läs gärna Di:s granskande artiklar om rekonstruktionsbyrån Plana. 

/ Linnea Bolter, expert på företagande på Dagens industri

 

Ämnen i artikeln:

Skatteverket

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.