tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Expertsvar Företagande

Nya Las-reglerna ger rätt att undanta medarbetare vid uppsägning

Publicerad: 23 september 2022, 10:39

De nya Las-reglerna som träder i kraft i vid halvårsskiftet

Foto: Mattias de Frumerie

Fråga: Hej Linnéa! Las-reglerna ska ju förändras till hösten. Hur påverkar det mig som driver företag? / Sören

Ämnen i artikeln:

arbetsrättLas

Hej Sören! Minskad risk vid uppsägningar och möjlighet att undanta medarbetare – för alla arbetsgivare. Här är huvudpunkterna i de nya Las-reglerna som väntas träda i kraft den 30 juni och kicka in den 1 oktober.

Risken vid uppsägningar minskar

En skillnad är att en uppsägning från arbetsgivarens sida ska grunda sig på sakliga skäl, i stället för på saklig grund som i dag. Sakliga skäl kan antigen vara arbetsbrist eller personliga skäl. Syftet med begreppsskiftet är att just skälet till en uppsägning ska bli tydligare. 

Ytterligare en förändring kopplat till uppsägningar är att anställningstiden upphör vid uppsägningens utgång – även om en medarbetare hävdar att en uppsägning är ogiltig.  Arbetsgivare behöver därmed inte längre betala ut lön och förmåner medan en eventuell arbetstvist pågår. Risken för arbetsgivare minskar alltså vid uppsägningar – förutsatt att de görs korrekt. 

Turordningsreglerna luckras upp  

En betydande förändring är att samtliga arbetsgivare, oavsett antal anställda, får undanta tre nyckelmedarbetare från turordningsreglerna. Ett villkor är att det går minst tre månader mellan det att undantagen används.   

Arbetsgivare med huvudavtal och kollektivavtal får undanta tre medarbetare på arbetssidan och tre på tjänstemannasidan – på varje driftsenhet. Finns det bara en driftsenhet får man göra fyra undantag, enligt avtalet. 

I avtalet finns även en tilläggsregel vid större neddragningar. Arbetsgivare kan då undanta 15 procent av de medarbetare som omfattas av arbetsbristen. 

Gränsen för visstidsanställning kortas

Ytterligare en förändring är att anställningsformen allmän visstidsanställning ersätts av särskild visstidsanställning. Skillnaden är att övergången från en visstidsanställning till en tillsvidareanställning halveras – från dagens 24 månader till tolv månader. 

En arbetstagare som varit anställd hos en arbetsgivare via särskild visstidsanställning i mer än tolv månader under en femårsperiod övergår automatiskt i en tillsvidareanställning. 

Vidare kan den som haft särskild visstidsanställning i mer än nio månader senaste tre åren ha förtur till att bli återanställd i en ny särskild visstid. 

Särskilda regler för bemanningsföretag

Medarbetare på bemanningsföretag ska erbjudas en tillsvidareanställning hos kundföretag, som hyrt in medarbetaren till en och samma driftsenhet i mer än 24 månader under en treårsperiod.

Ett alternativ till ett anställningserbjudande är att kundbolaget betalar en ersättning motsvarande två månadslöner till konsulten.

Administrativt anser många att det blir bökigt att hålla reda på gränserna. Missar man det blir kundföretaget skadeståndskyldigt. 

Nya regler vid ”hyvling” av arbetstid

Ännu en nyhet är att särskilda turordningsregler införs, när arbetsgivare omorganiserar en enhet och erbjuder en medarbetare omplacering till en tjänst med lägre sysselsättningsgrad. Vid en sådan situation ska medarbetaren med kortast anställningstid vara den som först får ett omplaceringserbjudande. 

Medarbetare som accepterar omplaceringen har rätt till omställningstid. I upp till tre månader behåller man då sin ordinarie sysselsättningsgrad och lönenivå. 

/Linnéa Bolter, expert på företagande på Dagens industri

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev