Expertsvar Företagande
Så maxar du nyttan med yrkesnätverk
Publicerad: 19 maj 2022, 09:19
Byggindustrins expert på företagande, Linnéa Bolter på Dagens industri, svarar på läsarnas frågor.
Foto: Mattias de Frumerie
Hej Linnéa! Hur viktigt är det för ledare och chefer att vara med i nätverk med andra chefer? Och vad kan man konkret få ut av det? / Pelle
Hej Pelle! Trenden att vara med i ett nätverk växer – inte minst bland toppchefer. För att maxa nyttan gäller det att hålla gruppen tight, skippa karismatiska talare och vara beredd på en rejäl omgång ”kärleksfulla käftsmällar”.
Tillväxtexperten Thomas Ahrens har drivit vd nätverk i över 20 år. Här har jag kokat ned hans bästa tips för att få ut det mesta av träffarna – och vad du bör se upp med för att inte fastna i den trivsamma ”fikafällan”.
1. Satsa på lagom stor grupp
Det finns visserligen inget tak för hur stort ett nätverk kan bli – flera handelskammare i landet samlar hundratals regionala vd:ar i sina nätverk. Men för att kunna vara öppen om frågor man brottas med i den egna verksamheten är det bra att se sig om efter en mindre grupp.
Det finns mycket forskning, bland annat inom militären, på att sex till åtta personer är en optimal storlek, även för styrelser och ledningsgrupper. Risken att hamna utanför är liten, samtidigt är det tillräckligt många för att få flera perspektiv på frågorna som diskuteras.
Generellt blir ett nätverk starkare av skillnader i ålder, personlighet, bakgrund och kön på deltagarna. De som ingår får också gärna representera olika branscher. I övrigt behövs en tydlig profil på gruppen.
Geografisk närhet är bra, så att det är enkelt att träffas mellan varven. Bolagen behöver även vara nära i storlek. Andra gemensamma nämnare kan vara familjeföretagande eller att alla har en stark tillväxtagenda.
2. Ducka inte för kritik
En vanlig anledning till att gå med i ett vd-nätverk är att bryta ensamheten i vd-rollen. All typ av säljsnack bör vara strikt förbjudet. Vill man ragga affärer får man alltså göra det efteråt. Skälet till att gå med ska vara att utvecklas som vd, annars är syftet fel.
Man måste också vara beredd på ”kärleksfulla käftsmällar” och vara öppen för andras synpunkter. Högt i tak är bara förnamnet. Alla ska våga blotta sig utan att vara oroliga för att det man berättat sprids vidare. Total konfidentialitet inom gruppen är förstås ett måste.
3. Håll i gång samtalet
Föreläsare som bjuds in kan visserligen inspirera, men gör samtidigt deltagarna mer passiva. För att undvika konferensstämning, med talare och fikapauser, behövs en agenda som håller tempot och engagemanget på topp.
Poängen med ett nätverk är att få ut det mesta av varandra. Pratar någon för mycket behöver mötesledaren gå in och bryta. Det kan vara bra att ta ett snack efteråt också om att släppa in de andra i samtalet. Man kan till exempel komma överens om ett tecken som mötesledaren gör, när det är läge att dra ned på snacket.
4. Välj teman som engagerar
Ett smart upplägg för en mindre nätverksgrupp är att låta någon av deltagarna hålla i träffarna och välja ut en fråga eller ett problem som man vill ha input på från övriga. Bäst diskussioner blir det om alla får tid att förbereda sig inför mötet.
Fem timmar brukar vara lagom att ses åt gången. Då hinner värden få feedback på sitt problem plus att man hinner prata om ett tema som rör alla. Det tar också en stund i slutet att komma överens om vad man ska fokusera på nästa gång.
Prisstrategier är en fråga som engagerar de flesta nu när inflationen stiger. Makrohändelser, som hur kriget i Ukraina på lång sikt påverkar bolagets affärer, är också ett tema som i princip rör alla.
Målstyrning, internationalisering och bonussystem är också intressanta för tillväxtbolag – även hur man bygger en säljmaskin och får ihop en bra ledningsgrupp.
5. Träffas lagom ofta
Det är en viss konst att hitta den perfekta mötesfrekvensen, men cirka fem träffar om året är ett beprövat riktmärke. Då hinner det hända en del mellan gångerna, samtidigt förflyter det inte så pass lång tid att man hinner glömma bort samtalen från det senaste mötet.
Tänk på att var och en ska också få med sig någonting från varje möte, som råd från andra om vad man kan göra, tips på verktyg eller namn på personer att kontakta.
/Linnéa Bolter, expert på företagande på Dagens industri