söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

8 av 10 byggtjejer vittnar om machokultur i skolan

Publicerad: 3 oktober 2019, 07:58

Byggstudenter på Bräckegymnasiet i Göteborg demonstrerade mot machokulturen i branschen från studentflaket 2017. Foto: Privat

En färsk rapport visar att 78 procent av tjejerna på yrkesprogrammen inom bygg upplever att det finns en machokultur i skolan. Men lärarna känner inte igen sig.

Ämnen i artikeln:

gendered landscapejämställdhet

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Undersökningen, som har utförts av Sifo på uppdrag av Byggnads och presenteras i rapporten ”En värld för män och inga andra”, har gjorts med 556 unga och 190 lärare vid bygg- och anläggningsprogrammet och VVS- och fastighetsprogrammet.

I undersökningen vittnar 8 av 10 tjejer om att det finns en machokultur på yrkesprogrammen inom bygg. Det är dock bara 4 av 10 lärare som håller med om att det finns en machokultur. En stor andel av eleverna anger också att de inte tycker att lärare gör tillräckligt när någon behandlas illa eller kränks.

Byggnads vill nu att skolornas arbete mot machokulturen ska förstärkas och lämnar i sin rapport flera förslag på förbättringar.

- Våra arbetsplatser och utbildningar ska vara fria från trakasserier och diskriminering. Vi har en lång väg kvar att gå och vi kommer att fortsätta driva frågorna framåt. Jag hoppas att lärare på yrkesprogrammen vill jobba tillsammans med oss för att nå en mer jämställd byggbransch, säger Johan Lindholm, förbundsordförande i Byggnads.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev