Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Jämställdhet

Ålderdomliga medarbetarrelationer hinder för branschens utveckling

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


Av Margareta Redlund
Per Westlund har under många år engagerat sig starkt för byggbranschens utvecklings- och kompetensfrågor. Det har han gjort så bra att han häromdagen fick motta SVR-priset, som delades ut på SVR-dagarna i Göteborg. SVR står för Svenska Väg- och Vattenbyggares Riksförbund.

Du var under några år ordförande i SVRs grupp för framtidsfrågor. Hur ser Du på branschens framtid?

Jag är optimistisk. Det är så mycket som blivit bättre. Företagen börjar få ett nytt tänkande och har stor förändringsvilja. Problemet emellertid är fortfarande byggbranschens uråldriga medarbetarrelationer. Då tänker jag närmast på att byggnadsarbetarna inte får företräda sig själva i avtals- och löneförhandlingar utan alla sådana förhandlingar måste ske via fackens ombudsmän. Detta ålderdomliga system lägger hinder i vägen för produktutveckling och effektivisering.

Titta på andra branscher. De har egna fackklubbar som förhandlar om lönerna på lokal nivå, vilket är mer framåtsyftande. Om byggbranschen kan få ett likartat förhandlingssystem skulle detta bana väg för till exempel flexiblare arbetstider, bättre arbetsmetoder och fler kvinnor i branschen.

Du har även lett en grupp som arbetat med etikfrågor. Hur är etiken i byggbranschen?

Den har blivit mycket bättre. Företagen jobbar mer seriöst och mer kundinriktat än tidigare. De stora företagen går här i bräschen medan de små företagen inte kommit lika långt.

Du har aktivt jobbat för att få in ungdomar i branschen. Hur ser Du på KTHs nya utbildning av samhällsbyggare?

Det positiva är att när de klassiska utbildningarna till väg- och vattenbyggare och lantmätare försvann och ersattes med utbildning av samhällsbyggare ökade söktrycket och KTH fick fler förstahandsökande med höga betyg. Uppenbarligen lockas ungdomarna av ämnet, vilket är mycket positivt för branschens framtid. Samarbetet mellan V och L i samband med förändringen har fungerat bra och jag hoppas att Arkitektur vill närma sig de traditionella utbildningarna precis som man gjort till exempel vid Chalmers.

Läs mer i BIN 26.05

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.