Jämställdhet
Allbrights vd: ”Byggbranschen är på hugget”
Publicerad: 6 mars 2019, 05:11
Amanda Lundeteg är vd för Allbright som granskar jämställdhet i de börsnoterade bolagen. Foto: Johan Bergmark
Amanda Lundeteg är vd för Allbright som ständigt granskar jämställdhet i de börsnoterade bolagen. Hon ser positivt på utvecklingen inom byggbranschen och säger att många arbetar för att tvätta bort gubbstämpeln.
Peab var i våras på er röda lista men har nu flera kvinnor i ledningen. Ser ni att era listor ger effekt på det här sättet, att folk skärper sig för att komma bort från röda listan?
– Absolut. Varje år delar vi ut ett pris: Allbrightpriset, till det bolag som gjort störst framsteg på jämställdhetsfronten. En av fjolårets finalister berättade att det var skamset att år efter år finna sitt bolag på den röda listan, och nu är de ett av bolagen som toppar den gröna listan. Listorna är ett verktyg för förändring, det är underbart när vi ser resultat.
Generellt – har du något att säga om byggbranschen - är de bättre eller sämre än andra branscher på att jobba med att öka jämställdheten?
– Byggbranschen är på hugget, och vi ser ett ovanligt stort engagemang. Branschen har länge dragits med ett gubbrykte, men det finns många som arbetar för att tvätta bort den stämpeln.
Tycker du förståelsen för att företag vinner på jämställdhet har blivit större?
– Utan tvekan. I början stångade vi oss blodiga för att få företag att inse att jämställdhet är en affärsstrategisk fråga och bör behandlas därefter. Nu växer trycket från alla håll. Flera av våra kunder berättar att deras kunder ställer krav på könsbalansen inom företaget. B2B-påverkan har stor potential att skynda på förändringen.
Vad vinner företagen på jämställda styrelser?
– Högar med studier visar att jämställda arbetsgrupper är mer innovativa, kreativa och i längden – mer lönsamma. Vi ser även att med fler kvinnor i styrelserna så blir det fler kvinnor på vd-posterna. Vd-kvinnorna har i sin tur talang för att lyfta andra kvinnor till ledningsgruppen. Dominoeffekten är helt klart märkbar.
I vissa styrelser är det fler kvinnor än män nu. Vad tycker du om det?
– Självklart bör varje företag sträva efter en 40/60-representation, men att en handfull styrelser präglas av mer än 60 procent kvinnor är inte det största problemet, det största problemet är att majoriteten av alla styrelser domineras av män.
Relaterade artiklar
Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se