Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Andelen kvinnliga byggare ökar

Publicerad: 5 mars 2012, 09:48

Allt fler högutbildade kvinnor tar plats bland männen.


Både antalet och andelen kvinnor bland byggindustrins anställda ökar nu långsamt men tydligt. Sedan år 2005 pekar kurvan stadigt uppåt. Det framgår av statistik från SCB som tidningen Byggindustrin bearbetat.

– Det här är en tydlig avspegling av hur det ser ut på utbildningarna. I dag är det 20–40 procent kvinnor bland dem som studerar till högskole- och civilingenjörer med tydlig bygginriktning, säger Lars Tullstedt, expert på kompetensförsörjning på BI, Sveriges Byggindustrier.

Ökningen under de här sju åren är liten, från 7,5 till 8,1 procent kvinnor. Men under 1990-talet och fram till år 2005 minskade antalet kvinnor, så ökningen är ändå ett trendbrott.

– Att antalet kvinnor minskade under 1990-talet beror på att yrkesgrupper som sekreterare och administratörer försvinner för att man hittar mer rationell teknik och metoder att sköta administration och sekreteraruppgifter. Det är inget unikt för byggbranschen, säger Lars Tullstedt.

Hans analys har stöd i statistiken från SCB. Kvinnor med utbildning från grundskola eller tvåårigt gymnasium minskar. Däremot ökar antalet kvinnor med utbildning från treårigt gymnasium, högskola eller forskarutbildning.

– Kvinnorna tar plats som arbetsledare, projektledare och tekniska konsulter, säger Lars Tullstedt.

Bland byggnadsarbetare finns det mer att göra, där är andelen kvinnor bara 0,5 procent. Ett undantag är gruppen målare, där kvinnorna står för 3 procent av arbetsstyrkan.

Men kvinnor är mer intresserade av dekorationsmålning, som marmorering och ådring, och mindre intresserade av vanliga tunga jobb som att bredspackla och rolla väggar. Den återkopplingen får Lars Tullstedt från utbildningsledare i landet.
Kvinnor söker sig också sällan till anläggningsbranschen, trots att entreprenadföretag gärna skulle se betydligt fler kvinnliga grävmaskinister. Företagens uppfattning är att kvinnor ofta är bättre på finmotorik och på att hantera maskinerna varsamt, berättar han.

– För att branschen ska bli respekterad måste sammansättningen bland de anställda i högre grad spegla samhället. Byggbranschen kan inte ha någon sorts intern segregation, säger Lars Tullstedt.

Att jobba för jämställdhet och annan mångfald är även viktigt för att byggbranschen ska få en bra bas att rekrytera från, anser han.

– Jag har ett hopp inför framtiden. Men det kommer att ta ett tag innan fördelningen mellan män och kvinnor är mer rimlig. Vi behöver till exempel vänta ut pensionsavgångar, säger Lars Tullstedt.

Niclas Köhler - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.