tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Andelen kvinnor ökar stadigt

Publicerad: 30 november 2017, 05:00

Antalet kvinnor i Sveriges 30 största byggbolag ökade med 15 procent förra året. Det visar siffror som Sveriges Byggindustrier tagit fram från företagens årsredovisningar. Men ökningen går för långsamt, det tycker även de företag som lyckats bäst med att öka antalet kvinnor i företagen procentuellt sett.

Ämnen i artikeln:

gendered landscapejämställdhet

– Visst är vi glada över att vi lyckats rekrytera fler kvinnor, men det här är bara början. Även om det absoluta antalet kvinnor ökar är den relativa andelen fortfarande långt ifrån vår målsättning. När vi ser att nära hälften av de som besöker vår karriärsida är kvinnor inser vi vilken outnyttjad potential det finns, inte bara för oss men för hela vår bransch, säger Anders Jansson, personalchef på Wästbygg gruppen.

Wästbygg gruppen har ökat antalet kvinnor med över 61 procent, alltså betydligt högre än genomsnittet och har gått från 11 till 16 procent kvinnor i företaget.

Och de arbetar aktivt med frågan. I deras nya affärsplan har målet sats upp att nå 10 procent kvinnor i ledande roller 2018, 20 procent 2019 och 30 procent 2020.

Anders Jansson, personalchef på Wästbygg gruppen.

– Vägen dit är fortfarande bara påbörjad, men vi ska nå dit genom ett ökat fokus på förbättringar i vår rekryteringsprocess, utveckling av vårt ledarskap och vår kultur. Praktiskt handlar om allt från att få med fler av våra kvinnor i olika rekryteringssammanhang och intervjusituationer, till att arbeta vidare med likabehandling och mångfaldsfrågor, säger Anders Jansson.

Även Serneke group har ökat andelen kvinnor med över 61 procent mellan 2015–2016, men inte heller de slår sig på bröstet med ökningen.

– Det är en positiv utveckling procentuellt sett, men fortfarande en för liten andel totalt, säger Jonas Fjellman, HR-chef.

Serneke är ett växande företag och deras växande HR-avdelning har skapat bättre möjligheter för att jobba med frågan.

– Nu kan vi synas mer och göra aktiviteter som att verka i kvinnliga nätverk och rikta oss aktivt till kvinnliga ingenjörer, säger Jonas Fjellman.

Jonas Fjellman, HR-chef på Serneke Group.

Jonas Fjellman ser även en positiv utveckling i samhällsdebatten och bland rekryterande chefer.

– Man fastnar inte längre i att leta efter stereotypen, utan ser mer positivt på att få blandade arbetsgrupper, både gällande kön och mångfald, säger Jonas Fjellman.

På Åhlin & Ekeroth Byggnads ökade antalet kvinnor med 50 procent mellan 2015 och 2016, men de utgör fortfarande en liten del av arbetsstyrkan, bara 3,7 procent.

Heléne Allard, HR-chef på Åhlin och Ekeroth Byggnads.

– Det är jätteroligt att vi blir fler kvinnor i företaget, men precis som i branschen generellt har vi lång väg kvar för att uppnå en jämnare könsfördelning säger Heléne Allard, HR-chef.

Åhlin & Ekeroth Byggnads har medvetet valt att använda bilder på kvinnor i byggbranschen alternativt mer könsneutrala bilder i sina rekryterings-annonser.

– Vi har också ökat vår annonsering i sociala medier vilket automatiskt gör att vi når fler kvinnor och kan rikta annonserna direkt till kvinnor.

På Ikano Bostad har man ökat andelen kvinnor med 40,5 procent perioden 2015–2016 och kvinnorna utgör nu 34 procent av personalstyrkan. I företagets mångfaldsplan som antogs 2015 satte man målet att 2017 ska antalet nyrekryterade vara 50 procent, andelen kvinnliga chefer med personalansvar 50 procent och andelen kvinnliga snickare 10 procent.

Pirjo Unnerstad, personalchef på Ikano Bostad.

– Utifrån det har vi medvetet jobbat med rekrytering av kvinnor – det handlar mycket om att ha tydliga krav att det måste finnas kvinnliga slutkandidater. Vi har också jobbat mycket på tips – vi har till exempel en tipspeng internt. Och ju fler kvinnor vi får in desto fler kan de bli, eftersom kvinnor känner kvinnor och tipsar om varandra, säger Pirjo Unnerstad, personalchef på Ikano Bostad.


Inleder med jämställdhetsfokus

Catharina Elmsäter-Svärd, Sveriges Byggindustriers nya vd, har valt att börja sin tid i organisationen med att fokusera på jämställdhet, och hon har bland annat nyligen haft ett rundabordssamtal om ämnet med Sveriges fem största byggbolag. Det företag i denna grupp som lyckats bäst med att öka antalet kvinnor är Veidekke, de ökade andelen kvinnor med 39 procent mellan 2015 och 2016 och det handlar om 77 nya anställda kvinnor. Veidekke har satt ambitionen att vara ”Sveriges mest jämställda företag” med nolltolerans mot kränkande särbehandling.

– Frågan har hög prioritet, säger Kristin Linus, HR-chef, som dock inte hinner kommentera frågan mer än så.

Enligt Catharina Elmsäter-Svärd tog Sveriges Byggindustrier fram den här statistiken i samband med runda bordssamtalet för se om föreställningen att kvinnor inte väljer att jobba i byggbranschen stämmer.

– Att antalet kvinnor ökar i de 30 största företagen tycker jag motbevisar den bilden, säger hon.

Med riktiga siffror är det lättare att konkret ta tag i frågan om jämställdhet i branschen, tror Catharina Elmsäter-Svärd.

– Vi tittar på möjligheten att göra årliga granskningar som denna, säger hon.

Catharina Elmsäter-Svärd vill nu fortsätta jobba med denna fråga och vill gärna ha rundabordssamtal även med små och mellanstora företag i framtiden.

– Även om antalet kvinnor i bygg- och anläggningsbranschen ökar så är vi inte i mål. Många av våra medlemsföretag tar frågan om mångfald och jämställdhet på stort allvar. Några exempel man jobbar med är inkluderande byggbodar, utbildningar i likabehandling och jämställdhetsplaner som är integrerade i det dagliga arbetet. Det finns flera konkreta initiativ för att skapa en bransch där alla ska vara trygga och respekterade på sin arbetsplats, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Katarina Tibell, trainee på Ikano Bostad sen maj:

”Jag går ett traineeprogram som heter Framtidens samhällsbyggare och i år var första året Wästbygg var med i det programmet. Jag har alltid velat jobba i ett entreprenadföretag så det var perfekt för mig att jag blev trainee hos dem. Jag kommer även testa på att jobba på till exempel Partille kommun och White arkitekter under programmet.

Jag jobbar som arbetsledare med ett lägenhetsprojekt i Göteborg och vi är precis i startskedet med mark och pålning.  Jag är supernöjd med mitt jobb, kollegorna är väldigt bra och det är så blandade uppgifter både inomhus och utomhus.

På andra arbetsplatser har jag varit med om att det varit en jargong där man talat om för mig vad jag inte kunde göra för att jag var tjej och varit på mig om saker jag inte kunnat, men här på Wästbygg har det inte varit något sådant. Det känns jätteskönt.”

[[{"fid":"10656","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"","field_tags[und]":"","field_fotobyline[und][0][value]":""},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default"}}]]

”Min titel är projektingenjör och jag jobbar som stödfunktion till projekt i Norrköping och Linköping, med inköp, budget, tidsplanering, projektering, mitt jobb är jättebrett. Innan jobbade jag på Peab men jag blev rekryterad till Åhlin & Ekeroth och lockades av att jobba i ett lite mindre företag.

Det har varit sånt högtryck nu, så jag hade flera andra företag som erbjöd mig jobb ungefär samtidigt som jag fick det här jobbet. Det är jätteroligt, man blir smickrad när det är så.

För min del tycker jag det är lite för mycket fokus på det här med om man är man eller kvinna, det viktigaste är ju hur man är som person, men jag tycker det är väldigt bra arbetsklimat här. Framför allt är det en spännande bransch att jobba i och man ser resultat så kvickt. Projekterar man och bygger ett hus så ser man snabbt fysiskt resultat och det är ett väldigt varierande jobb. Det är stimulerande!”

[[{"fid":"10655","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"","field_tags[und]":"","field_fotobyline[und][0][value]":""},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default"}}]]

”Jag jobbar som arbetsledare i ett projekt i Gränby i Uppsala. I slutet av februari kommer jag gå vidare och vara på huvudkontoret. Jag jobbade på NCC innan men ville testa hur det fungerar på ett annat företag och jag lockades av att Ikano Bostad är ett litet företag med familjekänsla.

Redan när jag pluggade märkte jag av att fler tjejer söker sig till byggbranschen och kommer man in på huvudkontoret hos oss är det väldig många tjejer. Men man kan fråga sig varför det inte är fler av oss ute på byggarbetsplatserna. Det här är ju en väldigt kul bransch!

När jag är ute på arbetsplatsen får jag känslan av att många tycker det är kul att det finns en tjej på plats, men man måste ha skinn på nästan för det blir konstanta diskussioner och det är ett högt tempo och som arbetsledare måste man ta en hel del beslut – men folk är väldigt trevliga och jag tycker det är väldigt rolig plats att vara på. Den klyschiga bilden man kan ha av byggarbetsplatsen med husvagnen med bilder på nakna tjejer – den tiden är förbi nu.”

Där ökar andelen kvinnor

Andel kvinnor i företagen 2016 (förändring från 2015 inom parentes)

Wäst-Bygg Gruppen 16,0 % (+61,8 %)

Serneke Group  12,8 % (+61,3 % )

Ikano bostad   22,7 % (+52,4 %)

Åhlin & Ekeroth Byggnads  5,0 % (+50,0 %)

Veidekke Sverige  15,8 % (+39,9 %)

Bonava 56,0 % (+30,4 %)

Zengun  14,3 % (+25,0 %)

Skanska  16,6 % (+23,1 %)

Einar Mattsson    27,0 % (+22,1 %)

Strukton Rail   10,3 % (+21,9 %)

MVB   5,9 % (+21,7 %)

Tuve Bygg    9,7 % (+21,4 %)

Erlandsson Bygg   4,9 % (+19,0 %)

JM  18,0 % (16,9 %)

HMB Construction   2,9 % (+16,7 %)

Peab 11,4 % (+14,7 %)

Strabag Sverige   13,5 (+13,6 %)

NeTel  15,2 % (+13,3 %)

HSB projektpartner     60,8 % (+10,7 %)

Sveab Anläggning   7,1 % (+10,0 %)

Besqab  40,0 % (+8,6 %)

Bygg Partner i Dalarna   8,6 %  (+7,7 %)

Derome Hus   34,5 % (+5,6 %)

NCC   10,1 % (+1,1 %)

Svevia  13,5 % (+/- 0 %)

John Svensson Byggnadsfirma  5,4 % (+/- 0 %)

Småa 35,5 % (+/- 0 %)

Infranord   8,3 % ( -4,6 %)

Infratek Sverige  9,1 % (-7,8 %)

Billström Riemer Andersson Bygg   3,8 % (-25,0 %)

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev