Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Attityder kring kön och arbete - en utmaning för branschen

Publicerad: 5 juli 2010, 08:40

Varannan kvinnlig byggchef säger att det finns hindrande attityder gentemot kvinnor i branschen, enligt undersökning från Byggcheferna.


En förlegad kvinnosyn. Och en känsla av alltför stor arbetsbelastning. Det är, enligt en undersökning, den verklighet som ofta möter landets byggchefer.

Undersökningen presenteras av organisationen Byggcheferna i Almedalen i dag, den 5 juli.

– Byggbranschen står inför en otrolig utmaning. Åldersammansättningen är sådan att många snart går i pension. Vi ska konkurrera om den kompetenta arbetskraften med andra branscher som står inför samma problem, säger Bo Antoni, vd för Sveriges Byggindustrier – BI.

Varannan kvinnlig byggchef uppger enligt Byggchefernas undersökning att det finns hindrande attityder gentemot kvinnor i branschen. De får medhåll av 36 procent av männen. Och 36 procent av kvinnorna i undersökningen har själva känt sig kränkta på grund av sitt kön på arbetsplatsen.

– Det finns inga enkla lösningar. Vi kan inte avskeda 130 000 män och rekrytera 130 000 kvinnor för att skapa balans mellan könen i byggsektorn. Därför måste vi arbeta långsiktigt för att skapa en välkomnande attityd, säger Bo Antoni.

Enligt rapporten är det också många byggchefer som funderar på att byta jobb på grund av den stora arbetsbelastningen. Detta gäller inte minst de erfarna byggcheferna.

Många av de byggchefer som har arbetat i branschen i 10–25 år känner sig alltför pressade och överväger att byta jobb.

Av byggcheferna i åldern 31–45 år är det 15 procent som uppger att de varje vecka funderar på att byta jobb för att få ett mindre krävande arbete. Och var tionde chef i den åldern anser att de har för hög arbetsbelastning varje dag.

– Det är svårt att dra några säkra slutsatser av detta, det kan se ungefär likadant ut i andra branscher. Naturligtvis är det inte bra att många i byggbranschen känner på det här sättet. Samtidigt är det sunt och bra att man ibland funderar på att byta jobb, säger Bo Antoni.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.