Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

"Branschens tillväxt kan bli lyft för integrationen"

Publicerad: 5 mars 2015, 10:05

Mångfald håller på att bli ämnet för dagen för allt fler byggföretag. "Som arbetsgivare handlar det om att bejaka att det behövs medarbetare med olika typer av livserfarenheter, utbildningsnivåer och bakgrunder. Redan nu ser vi hur jakten på arbetskraft går in i ett skarpare läge."


Ämnen i artikeln:

rekryteringjämställdhetmångfaldsarbeteintegrationGalaxen Bygg

Det säger Mats Åkerlind, vice vd på Sveriges Byggindustrier, BI. Mångfald kan vara en nyckel till framgång, menar han.För ett par veckor sedan presenterade han statistik och prognoser för arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Samtidigt som flykting invandringen når rekordnivåer och Migrationsverket aviserar ytterligare behov av flyktingmottagning, brottas byggindustrin med stora svårigheter att klara sin nyrekrytering.

– Vi kunde redogöra för ministern att vi skulle kunna bidra med lösningar på hur invandrare snabbare kan komma i sysselsättning, säger Mats Åkerlind.

Nyligen tog styrelsen för Galaxen, som specialiserat sig på att rehabilitera yrkesarbetare tillbaka till arbetslivet, ett beslut om att erbjuda nyanlända en väg in till anställningar. Sveriges Byggindustriers styrelse har tagit motsvarande beslut.

– Ylva Johansson är mycket intresserad av en sådan lösning som svarar mycket bra mot regeringsplanerna på att i samarbete med närings-
livets parter, fack och arbetsgivare, hitta praktiska vägar till riktiga jobb och snabbare integration av invandrare, säger Mats Åkerlind.

Inget kommer dock att kunna ske över en natt. Utländska utbildningar och yrkeserfarenheter måste valideras, det behövs arbetsmarknadspolitiska insatser, inte minst i form av kompletterande utbildningar. Tillsammans med Byggnads måste att avtal skapas för Galaxen som underlättar integrationsprocessen via byggjobben.

Det behövs också statsbidrag under introduktionsfasen för att lösa ekvationen av rimliga löner trots att yrkeskunskaperna kommer först på sikt och att byggföretagen inte betalar fullpris i detta skede.

När detta är klart kan Galaxen erbjuda företagen bemanning. Det behövs statsbidrag som gör att de Galaxenanställda får rimliga löner medan de lär sig den svenska byggmarknaden, vilket ministern nu är intresserad av att diskutera.

– Integrationen av olika invandrargrupper är ett uttryck för mångfalden. Men vi måste bli mycket bättre över hela linjen, inte minst när det gäller att locka kvinnor till branschen, säger Mats Åkerlind.

Byggnads tog på sin kongress i fjol beslutet att andelen kvinnliga byggnadsarbetare ska upp från 0,8 procent till fem procent, vilket är mer än en femdubbling.

Mats Åkerlind vill se större ambitioner än så och menar att det måste börja med att göra de praktiska yrkesutbildningarna mer lockande för unga tjejer, att få företagen att svara upp genom att erbjuda en arbetsmiljö och företagskultur med karriärmöjligheter som är inkluderande i ett mångfaldsperspektiv.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.