Jämställdhet
Bygg släpper inte Metoo-diskussionen
Publicerad: 26 juni 2018, 04:00
Catharina Elmsäter-Svärd, Sveriges Byggindustrier, och Kristin Andersson, Stockholms Byggmästareförening, inledde workshoppen. Foto: Ellen Norman
Det har gått över ett halvår sedan Metoo, men arbetet med att diskutera och motverka diskriminering och trakasserier behöver fortsätta även i framtiden. Det tog Stockholms Byggmästareförening och Sveriges Byggindustrier Öst fasta vid och anordnade workshopen #sistaspikenikistan – men nu då?
Det var i oktober 2017 som de första vittnesmålen om trakasserier och diskriminering under hashtaggen #metoo nådde ytan. Uppropet utvecklades snart till att omfatta även branschspecifika initiativ, där byggindustrins vittnesmål till exempel samlades under hashtaggen #sistaspikenikistan. Byggindustrin rapporterade då om anonyma vittnesmål om allt från sexistiskt klotter till våldtäktsförsök.
För att diskussionen inte ska stanna av och för att verka för en långsiktig förändring höll Stockholms Byggmästareförening och Sveriges Byggindustrier Öst nyligen en workshop som samlade 55 personer från organisationernas medlemsföretag.
– Det är sju månader sedan #metoo och #sistaspikenikistan startade och vi vill visa att det inte är en fluga utan en diskussion som vi måste hålla vid liv. Det krävs ett engagemang, kraft och mod hela tiden, säger Kristin Andersson, vd för Stockholms Byggmästareförening.
Workshopen inleddes med att Kristin Andersson och Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier, berättade om bakgrunden till workshopen. Martin Hjorth, arbetsrättsjurist Sveriges Byggindustrier Öst som tidigare arbetat på Diskrimineringsombudsmannen, berättade om diskrimineringslagstiftningen och dess svårigheter. Därefter berättade arbetsmiljöorganisationen Prevent om ett projekt de genomfört tillsammans med ridsporten kring hur man kan arbeta systematiskt med arbetsmiljön i en bransch.
Samtal i tre pass
Tyngdpunkten låg dock på diskussionerna mellan deltagarna. Samtalen delades upp i tre pass: Sexuella trakasserier, inkludering och diskriminering.
– Vi diskuterade ett antal frågeställningar kring dessa teman, berättar Kristin Andersson.
Deltagarna kom från olika roller i medlemsföretagen och även om majoriteten var kvinnor fanns också många män med i församlingen. Kristin Andersson tycker att diskussionerna bland deltagarna blev väldigt bra.
– Det kändes som att det blev livliga samtal och mycket erfarenhetsutbyte, säger hon och tar upp ett exempel på ett företag som skapat en lathund för hur medarbetarna kan svara på sexistiska kommentarer.
För att hålla diskussionen vid liv är tanken är att workshopen ska bli ett återkommande arrangemang. Nästa tillfälle blir den 16 oktober.
– Det här är ett sätt att se hur branschkollegor tacklar de här frågorna. Det är jobbiga frågor att lyfta och därför är det viktigt att man på alla nivåer i företaget, från ledningsgrupp och neråt i organisationen, säger Kristin Andersson.
Frågeställningarna under workshopen
■ Var går gränsen? Finns det någon gräns?
■ Hur skapar vi arbetsplatser där diskriminering inte förekommer? Vilka konsekvenser kan det ge?
■ Hur skapar vi en kultur där trakasserier inte får förekomma?
■ Om det förekommer hos UE – hur hanterar ni det?
■ Vems är ansvaret? Individens eller chefens?
■ Hur når man ut till alla medarbetare?