Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Byggare Berit ger kvinnorna en chans

Publicerad: 22 mars 2011, 14:16

Nytt mötesforum ska skapa bättre möjligheter för kvinnor i byggbranschen.


Bättre möjligheter för kvinnor i byggbranschen är målet för det nya nätverket Byggare Berit.

Marie Freding är controller och tillförordnad regionchef på Bravida ventilation i Stockholm. När hon kom till byggbranschen för tre år sedan slogs hon av att det fanns så få, men samtidigt jättekompetenta, kvinnor.

– Tanken på att starta ett nätverk har funnits ett bra tag. Jag tyckte att det saknades ett forum för kvinnor som var baserat på affärsmässighet och karriär. I höstas var vi några kvinnor som bestämde oss för att dra igång Byggare Berit, berättar Marie Freding.

Första träffen i december besöktes av Arcona och Kicki Björklind, vd på Sigtunahem. På den andra träffen, som var i Stockholm förra veckan, föreläste Maria Rankka, vd för Stockholms handelskammare.

Ett åttiotal kvinnor hade slutit upp. Byggare Berit har snabbt fått uppemot 350 medlemmar i sin grupp på Facebook. Intresset har varit mycket större än Marie Freding hade räknat med.

– Män har traditionellt sett lättare att nätverka, Rotary är bara ett exempel. När det kommer till rekrytering väljer man helst bland dem man redan känner till och då finns kvinnor ofta inte med, trots att de är lika duktiga. Genom Byggare Berit hoppas jag att det ska bli lättare att tipsa om passande kvinnor när en position ska tillsättas, säger Marie Freding.

Träffarna ska möjliggöra nya kontaktytor som i förlängningen leder till goda affärsmöjligheter och en bättre utveckling för kvinnor i branschen. Att sporra, inspirera, få fler kvinnor att jobba kvar och attrahera yngre är andra målsättningar som Marie Freding hoppas att nätverket ska hjälpa till att förverkliga. Med "branschen" menar hon bygg,- fastighet, - och service.

– Alla som känner att de kan ha nytta av att ses är välkomna. Vi försöker ha en träff i kvartalet. Där bjuds en eller två talare in och sedan är det efterföljande mingel och aktivt nätverkande.

Marie Freding tror att det kommer att hända mycket som gynnar kvinnor i branschen de närmaste åren.

– Högkonjunkturen gynnar vårt läge, det blir en chans för kvinnor att ta steget in. Men det gäller som alltid också för oss själva att våga ta plats och göra affärer.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.