söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Byggbranschen vill locka invandrarkvinnor

Publicerad: 5 mars 2020, 08:23

Ali Isa är matchningskoordinator på Galaxen Bygg. Foto: Byggföretagen

I morgon den 5 mars arrangerar Galaxen Bygg ett rekryteringsevent för kvinnor. Tidpunkten är vald med hänsyn till internationella kvinnodagen den 8 mars. “Vi planerar liknande evenemang i andra städer framöver”, säger Ali Isa på Galaxen Bygg.

Ämnen i artikeln:

gendered landscapejämställdhetrekryteringkompetens

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Ali Isa är matchningskoordinator på Galaxen Bygg och initiativtagare till projektet som nu stöttas även av fackförbundet Byggnads och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen, tidigare Sveriges Byggindustrier. Tanken är att projektet ska att bidra till mångfald och jämställdhet i branschen, och samtidigt bidra till lösa det stora rekryteringsbehov som branschen har.

- I det här eventet har vi fokus på nyanlända och arbetssökande kvinnor. Men vi utesluter inte någon. Alla som är intresserade är välkomna, säger Ali Isa.

Läs även: Språket utmanar utländska byggare

För att få kontakt med de nyanlända och arbetssökande kvinnorna vände Ali Isa sig till Arbetsförmedlingen, Göteborgs stad samt ett antal stöd- och matchningsföretag.

- Vi har också gått ut med information i sociala medier. På det sättet har vi nått en bredare målgrupp, till exempel folk som går yrkesutbildningar eller som funderar på att byta bransch, säger Ali Isa.

Ann-Sofie Lind, som jobbar med kompetensförsörjningsfrågor på Byggföretagen i väst, tycker att mångfaldsaspekten är viktig.

- Om vi vill bli en mer jämställd bransch med plats för alla, då måste vi göra oss mer tillgängliga. Att byggföretagen deltar på ett evenemang och möter folk är ett sätt att bli mer tillgänglig, säger hon.

Ann-Sofie Lind jobbar med kompetensförsörjningsfrågor på Byggföretagen i väst.

Traditionellt finns få kvinnor i byggbranschen, särskilt bland yrkesarbetarna.

- Vi måste få in fler kvinnor i branschen. Ofta när man går förbi en byggarbetsplats ser man inte ens någon kvinna. Det finns ingen för unga tjejer att identifiera sig med. Vi ser också att unga kvinnor som ska välja utbildning inte ens har bygg i tanken, det är en stor utmaning, säger Ann-Sofie Lind.

Nära samarbete med facket

Hon är särskilt glad att satsningen görs i samarbete med Byggnads.

- Det är otroligt konstruktivt att vi kan göra den här typen av satsningar tillsammans nu när vi är på väg in i en avtalsrörelse. Att visa att vi har gemensamma mål, som att öka andelen kvinnor i branschen, säger hon.

Arrangörerna räknar med en god uppslutning med ett sextiotal deltagare. Utöver de arbetssökande kvinnorna kommer också ett tiotal byggföretag som är intresserade av att anställa och ett antal utbildningsinstanser, bland annat gymnasium som erbjuder yrkesutbildningar inom bygg.

- Företagen i branschen är intresserade av att anställa både yrkesarbetare och tjänstemän. Det saknas många tjänstemän, entreprenadingenjörer och dylikt, säger Ali Isa.

Läs även: Stockholm kopplar ihop 
nyanlända och byggare

Vilken roll som är aktuell i varje enskilt fall beror på personens bakgrund. Ali Isa påpekar att även personer helt utan utbildning och erfarenhet kan erbjudas en anställning via lärlingsplatser.

- Vi tror på den här satsningen. Vi har planer på att utöka den och arrangera liknande evenemang i andra städer framöver, säger Ali Isa.

Rebecca Calvin, HR-partner på NCC. Foto: NCC

Ett av företagen som ska delta på eventet är NCC.

- Vi har ett pågående samarbete med Galaxen Bygg och skannar regelbundet av vad de har för kandidater. Vi har fått in jättebra kollegor på våra arbetsplatser via dem, säger Rebecca Calvin, HR-partner på NCC.

Lönsamt att vara bredare

Att bredda rekryteringsbasen och få in människor med olika bakgrund och erfarenhet är viktigt för företagets utveckling, tycker hon.

- Det viktigaste är att hitta rätt person. Vilken utbildning som folk har med sig är mindre viktigt än att de har ett driv och en vilja att komma in i branschen. Har de det så löser sig den formella kompetensen efter hand, säger hon.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev